Reunió dels líders de les institucions europees per a impulsar l'acord sobre el pla de recuperació europeu

La comissió europea vol preparar la negociació per a facilitar un eventual pacte dels vint-i-set abans de la parada estival.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una imatge del passat 2 de juliol
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una imatge del passat 2 de juliol / John Thys (Reuters)

Els presidents de les institucions de la Unió Europea es reuneixen aquest dimecres a instàncies de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per a preparar la negociació sobre el pla de recuperació europeu després de la pandèmia.

Els caps d'estat i de govern dels vint-i-set debatran els dies 17 i 18 de juliol els detalls del projecte amb què Brussel·les aspira a rellançar l'economia del continent després de la crisi del coronavirus.

El pla va nàixer amb certa controvèrsia per les posicions enfrontades entre els països partidaris de finançar bona part de la recuperació amb deute comunitari –entre els quals estava Espanya– i els que s'oposaven a aquesta possibilitat –amb Holanda al capdavant–, una divisió que encara no s'ha resolt.

A més de Von der Leyen, participen en la reunió el president del Parlament Europeu, David Sassoli, el del Consell Europeu, Charles Michel, i la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, país que ocupa la presidència rotatòria de la UE.

La Comissió Europea vol accelerar l'acord sobre el fons de recuperació i el pressupost pluriennal per al període 2021-2027 –que serà la base del finançament– per a tancar-lo abans de la parada estival i deixar-ho resolt per a la negociació al Parlament Europeu i el tràmit de ratificació d'algunes cambres nacionals. En aquest escenari les primeres ajudes podrien començar a arribar en 2021 a les persones beneficiàries, segons les estimacions de la comissió.

El paquet que Brussel·les va presentar el 27 de maig contempla un pressupost per a 2021-2027 d'1,1 bilions d'euros i un fons de recuperació amb 750.000 milions d'euros en ajudes (500.000 milions en subvencions i 250.000 milions en préstecs), que es finançaria amb l'emissió de deute comú. Els estats europeus continuen dividits sobre l'import global del pressupost i el fons, la distribució entre crèdits i subvencions, els criteris per a assignar-los i les condicions per a accedir-hi.

També et pot interessar

stats