Uns 74.000 treballadors i treballadores valencians, afectats pels ERTO
Més del 90% dels 10.000 expedients de regulació temporal d’ocupació corresponen al sector serveis, especialment a l'hoteleria i al comerç.
L'allau d'expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per la crisi del coronavirusno deixa treva a la Comunitat Valenciana. Així, entre el 12 i el 21 de març, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha rebut 9.965 sol·licituds que afecten 73.961 treballadors i treballadores valencians.
El 93,6% dels ERTO sol·licitats per les empreses de la Comunitat Valenciana corresponen al sector serveis, especialment a l’hoteleria i al comerç. Un altre 4% ha sigut presentat per indústries, un 2,2% pel sector de la construcció i un 0,2% per l'agricultura.
La duració mitjana sol·licitada en aquestes suspensions de contractes és de 90 dies, encara que majoritàriament van associades a la duració de l'estat d'alarma.
Del total dels ERTO sol·licitats, el 51% d'expedients i el 40% de treballadors són de la província de València; el 34% d'expedients i el 26% de treballadors, d'Alacant; i el 14% i el 10%, de Castelló.
Les empreses amb centres de treball en més d'una província representen l'1% del total però suposen un 24% del total de treballadors afectats. Així, en la Direcció General de Treball s'han presentat 109 ERTO per a 16.456 treballadors.
Segons les causes que justifiquen aquestes peticions, el volum més important s'atribueix a causes de força major, majoritàriament vinculades al cessament d'activitat derivada de la declaració de l'estat d'alarma, que suposen un 98% del total. Però també se n'ha presentat un 2% per causes organitzatives o per necessitats de la producció.
La Conselleria ha destacat la responsabilitat que estan demostrant les empreses perquè només un 0,5% plantegen extinció de contractes (acomiadaments col·lectius). La suspensió de contractes és la mesura més proposada, amb un 95% del total, la reducció de jornada suposa un 1% i la combinació de suspensions de contractes i reduccions de jornada representa un 3,5%.
Durant la suspensió del contracte, la persona treballadora continua vinculada a l’empresa, però sense dret a percebre el sou, ni la resta de complements, com ara pagues extres o vacances. A més, acabada la situació excepcional, es reincorporarà a l’empresa, i no perdrà l’antiguitat a l’efecte d’acomiadament, ja que la suspensió del contracte és per una causa aliena al treballador.