El primer mes de vacunació acaba amb només el 0,1% de la població valenciana immunitzada
Sanitat ha administrat el 94% de les dosis rebudes en un procediment entelat per polítics que s'han botat el protocol per a vacunar-se.
El passat 27 de desembre Batiste Martí, de 81 anys, es convertia en el primer valencià vacunat contra la Covid-19 quan va rebre la dosi inicial de les dues previstes per a completar el procés d'immunització. Ara, un mes després, la campanya de vacunació massiva avança a bon ritme al territori, on s'han administrat ja quasi 108.000 vacunes, vora el 94% de totes les rebudes, segons les últimes dades de la Conselleria de Sanitat Universal. Tot i això, després de 31 dies només el 0,1% de la població valenciana ha rebut les dues dosis necessàries. El procediment, a més, s'ha vist entelat per l'actitud d'alguns alcaldes i regidors que, botant-se el protocol establit pel govern espanyol i les comunitats autònomes, han rebut la primera dosi abans del que els corresponia.
Més de 5.000 persones ja immunitzades
L’últim diumenge de desembre va ser un dia històric a la Comunitat Valenciana: a les 9:30 hores, i entre contundents mesures de seguretat, aterraren a l'aeroport de València 744 dosis de la vacuna de Pfizer, l'única autoritzada aleshores a la Unió Europea per a combatre la Covid-19. La primera se li inoculà a Batiste Martí, resident en un centre de majors de Rafelbunyol (Horta nord). L'endemà va arribar la primera remesa oficial, de 30.000 dosis i, encara que la farmacèutica havia de fer enviaments setmanals amb la mateixa quantitat, un descens de la producció va reduir quasi a la meitat les que el territori havia de rebre el passat 18 de gener.
El contratemps va obligar la Generalitat a xafar el pedal de fre i reprogramar el pla de vacunació a l'hora d'administrar les segones dosis. Aquest dilluns, tot i això, sí que ha arribat la remesa prevista de 30.000 unitats del preparat de Pfizer. Des del 13 de gener ha començat a punxar-se també la vacuna desenvolupada per Moderna, per la qual cosa a hores d'ara hi ha a la Comunitat Valenciana dos fàrmacs disponibles per a distribuir entre la població. Fins aquest dimarts s'han subministrat 107.907 dosis de la vacuna, quasi el 94% de les 111.900 rebudes. A més, ja hi ha 5.393 persones que han rebut les dues dosis necessàries i han finalitzat, així, el procés d'immunització contra la Covid-19. És el 0,1% de tota la població valenciana.
Està previst que la Comunitat Valenciana reba un milió de xeringues que permetran continuar aprofitant sis dosis per vial de la vacuna de Pfizer, i durant aquesta setmana hi haurà una provisió de vacunes de Moderna, que fins i tot és "escassa".
Els grups prioritaris
En aquesta primera etapa de vacunació, que s'estendrà fins al mes de març, s'ha prioritzat els interns i el personal sanitari i sociosanitari de residències de majors i les de diversitat funcional. També ha començat ja a vacunar-se el personal sanitari de primera línia en atenció primària i hospitals, grans dependents que actualment no estan institucionalitzats, així com el personal d'odontologia, higiene dental i aquell que atén pacients sense mascareta durant més de quinze minuts.
Quan acabe el procés d'immunització en aquests grups prioritaris, començarà el torn de les persones majors de 80 anys (el 2,9% de la població valenciana). La resta de grups s'acordarà a mesura que vagen arribant les dosis, precisen fonts sanitàries, que recorden que l'estratègia de vacunació és un procés flexible.
Col·lectius sanitaris, per la seua banda, han reclamat que s'agilite la vacunació entre aquests professionals davant de l'augment de contagis per coronavirus. De fet, un jutjat valencià ha estimat la sol·licitud de mesures cautelaríssimes plantejada pel Col·legi de Metges d'Alacant perquè la Conselleria de Sanitat procedisca a vacunar de manera immediata tots els metges de la província que exerceixen en la sanitat privada.
Vacunacions irregulars
El transcurs de la campanya de vacunació s'ha vist enterbolit per les informacions que han eixit a la llum sobre alguns càrrecs públics valencians que han rebut la primera dosi de manera irregular perquè no estan inclosos en els grups prioritaris que estableix el protocol. És el cas dels alcaldes socialistes dels municipis del Verger, Ximo Coll, i els Poblets, Carolina Vives, així com el de Rafelbunyol, Fran López.
Ells tres foren els primers casos coneguts, però en les últimes setmanes la llista de persones vacunades quan no els corresponia s'ha anat engrossint: l'alcalde de la Nucia i diputat provincial del Partit Popular, Bernabé Cano; el regidor de Sanitat d'aquest municipi de la Marina Baixa, Manuel Alcalá (també del PP); l'alcalde de Vilafermosa (Alt Millars), Luis Rubio (PP); així com la regidora de Sanitat i Benestar Social de l'Ajuntament de Dénia (Marina Alta), la socialista Cristina Morera. Aquest dimarts s'ha afegit al grup el fiscal en cap de Castelló, José Luis Cuesta.
La Conselleria de Sanitat ha obert una investigació per a aclarir l'administració de dosis fora del pla de vacunació d'aquestes persones, que ja han patit les conseqüències polítiques derivades de la seua actuació. En el cas dels alcaldes socialistes, el partit ha obert un expedient disciplinari i els ha suspés de militància de manera cautelar. La regidora de Dénia, a més, ha abandonat el càrrec. D'altra banda, l'alcalde popular de la Nucia deixarà d'exercir les competències en l'àrea d'Esports de la Diputació d'Alacant.
El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, assegura que el Consell té "una opinió ben clara" al respecte, que és "la dimissió". El mandatari aposta perquè aquelles persones vacunades de manera irregular no reben la segona dosi, tot i que matisa que l'última paraula la tindrà Salut Pública.