21 partits concorreran al Congrés el 10N en les circumscripcions valencianes

Es presenten 49 candidatures, sis més que el 28A: 15 per Alacant, 16 per Castelló i 18 per València.

Taula d'un col·legi electoral en unes eleccions generals
Taula d'un col·legi electoral en unes eleccions generals / Efe

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres les candidatures que concorren a les pròximes eleccions generals del 10 de novembre.

D'acord amb el BOE s'han registrat 21 partits i 49 candidatures al Congrés a les tres circumscripcions valencianes, sis més que en els comicis del passat 28 d'abril. Es presenten quatre formacions més per València (18) i tres més també a Castelló (16), mentre que a Alacant (15) concorrerà una formació menys que en el 28A.

Totes competiran pels 32 diputats que la llei D'Hondt atribueix a la Comunitat Valenciana. La circumscripció de València triarà 15 representants; Alacant n'elegirà 12; i Castelló, 5.

Candidatures al Congrés

Per València, els grups que es presenten són: Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), República Valenciana / Partit Valencianista Europeu (RVPVE), Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Ciutadans, Pacma, Per Un Món Més Just (PUM J), Unides Podem-EUPV, Som Valencians En Moviment, Auna Comunitat Valenciana (AUNACV), Vox, Més Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Amb Tu Som Democràcia, Falange Española y de las JONS, Partit Popular, Retallades Zero-Grup Verde, Avant Adelante Els Verds i Units Actuant per la Democràcia.

A Castelló les candidatures, per orde de presentació són: Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Pacma, Per Un Món Més Just (PUM J), Ciutadans, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), Partit Comunista Obrer Espanyol (PCOE), Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Auna Comunitat Valenciana (AUNACV), República Valenciana / Partit Valencianista Europeu (RVPVE), Falange Española de las JONS, Unides Podem-EUPV, Vox, Partit Popular, Més Compromís, Retallades Zero-Grup Verde i Avant Adelante Els Verds.

I pel que fa a la circumscripció d'Alacant, concorren el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Pacma, Ciutadans, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), República Valenciana / Partit Valencianista Europeu (RVPVE), Els Verds Avant, Partit Popular, Partit Llibertari (P-LIB), Unides Podem-EUPV, Família i Vida, Més Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Vox, Retallades Zero-Grup Verde, Per Un Món Més Just (PUM J).

Candidadures al Senat

A la cambra alta, els electors elegeixen 12 senadors i senadores en els comicis del 10N, cuatre per cada circumscripció. S'hi afegiran després els senadors que designen les Corts.

Les candidatures al Senat registren variacions lleugeres respecte de les formaciones que competeixen pels escons del Congrés. El BOE ha registrat 43 candidadures per a la cambra alta en les tres cirscumscripcions valencianes, quatre més de les que es presentaren al Senat en els comicis del 28A, però sis menys de les que competiran el 10N pels escons del Congrés.

A la circumscripció de València 17 partits han presentat candidatura per a la cambra alta, tres més que en les passades eleccions generals. Es tracta de Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Ciutadans, Pacma, Per Un Món Més Just (PUM J), Som Valencians En Moviment, Auna Comunitat Valenciana (AUNACV), Vox, Més Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Amb Tu Som Democràcia, Falange Española de las JONS, Partit Popular, Retallades Zero-Grup Verd, Avant Adelante Els Verds i Units Actuant per la Democràcia.

A Alacant s'han registrat 13 candidatures, una més que el 28A. Concorren el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Pacma, Ciutadans, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), Els Verds Avant , Partit Popular, Partit Llibertari (P-LIB), Unides Podem-EUPV, Més Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Vox, Retallades Zero-Grup Verd, Per Un Món Més Just (PUM J).

Pel que fa a la circumscripció de Castelló, es repeteix l'esquema de 13 candidatures de les passades eleccions generals. El BOE recull, en el següent orde, les llistes de Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Pacma, Per Un Món Més Just (PUM J), Ciutadans, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE), Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Auna Comunitat Valenciana (AUNACV), Falange Española de las JONS, Unides Podem-EUPV, Vox, Partit Popular, Més Compromís i Retallades Zero-Grup Verd.

15 d'octubre, les candidatures definitives

Aquests llistats, però, són provisionals. El termini per a presentar les candidatures al Congrés i al Senat va acabar dilluns i ara s'obri un període breu per a corregir errors i estudiar els recursos que s'hi puguen presentar. El 15 d'octubre es publicaran les candidatures definitives.

Els partits extraparlamentaris, com és el cas de la nova formació Més País, liderada per Íñigo Errejón, que en el cas de la Comunitat Valenciana es presenta com a Més Compromís, han d’adjuntar els avals (les signatures d'almenys el 0,1% del cens) en les circumscripcions en què es presenten.

També et pot interessar

stats