Se suspén la Tomatina de Bunyol
La regidora de Turisme de Bunyol, María Vallés, estima que les pèrdues totals per la cancel·lció podrien arribar als dos milions d'euros.
L’Ajuntament de Bunyol ha decidit suspendre la Tomatina “per a preservar la salut de tots” els que hi participen i fent “un exercici de responsabilitat” per l’emergència sanitària derivada de la crisidelcoronavirus i la incertesa del que pot passar a l’estiu. També es cancel·len tots els actes de les festes patronals, cavalcades, ofrenes i el tradicional concert Mà a mà entre les dues societats musicals, segons ha pogut saber À Punt Mèdia.
La decisió s'ha de consensuar i ratificar amb els representants de la resta de grups amb representació en la corporació local i s'ha de formalitzar en el ple municipal del pròxim 27 d'abril.
Precisament, enguany la Tomatina celebrava el 75 aniversari, i el consistori ha assenyalat que ja prepara la pròxima edició d'estiu de 2021 com la de 75+1. L'alcaldessa del municipi, Juncal Carrascosa, ha dit que aquest aniversari “s'amplia perquè aquesta efemèride ha de celebrar-se com requereix una fita d'aquesta importància i no veure's entelada per una situació negativa”.
Es tracta de la la segona vegada en la història que aquesta festa internacional queda suspesa, ja que també es va cancel·lar el 1957 “per temes polítics”.
D’aquesta manera, Bunyol es queda sense una de les festes més internacionals, que estava fixada per al 26 d’agost, i que any rere any impacta el món i atrau 22.000 turistes. Enguany, l’últim dimecres d’agost no hi haurà camions carregats amb 150 tones de tomaques pels carrers del municipi, ni persones arribades de mig món que llancen projectils de color roig, ni cares enviscades de suc, ni crits de festa després d’un ritual de guerra sense víctimes.
La regidora de Turisme de Bunyol, María Vallés, ha explicat que "ha costat moltíssim" suspendre la festa i que prendre una decisió com aquesta "és anímicament molt dur". Així mateix, ha explicat que veient l'evolució de la pandèmia, a finals de la setmana passada ja es plantejava la possibilitat de no celebrar la Tomatina i que la cancel·lació de les festes de Sant Fermí els ha donat l'última espenta que faltava.
La regidora ha quantificat que la suspensió de la Tomatina suposarà que l'Ajuntament deixarà d'ingressar directament vora 200.000 euros. Però també s'hauria de tindre en compte l'impacte econòmic en els comerços del municipi. Per tant, en total s'estima que les pèrdues totals podrien arribar als dos milions d'euros.
Vallés ha reconegut que ja s'havien venut entrades, encara que se n'havia paralitzat la venda després de la declaració de l'estat d'alarma al mes de març. Per això, es posaran en contacte amb els afectats per a tornar-los els diners.
Altres festes afectades
Però aquesta no és l’única celebració que ha afectat la Covid-19. De fet, aquest dimecres es preveia que començaren els Moros i Cristians d’Alcoi amb l’Entrada. Per contra, han començat a desmuntar el castell que s’havia començat a instal·lar a la plaça. Banyeres de Mariola també ha decidit suspendre els Moros i Cristians.
A més, per primera vegada en la història s’ajorna també el Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevella del mes de juliol, en què participen corals de tot el món. Dénia també ha anunciat que no hi haurà tampoc Bous a la Mar, i els diners de la festa es destinaran a mesures contra la pandèmia.
Aquest dimarts també es va fer públic que Pamplona suspén les festes de Sant Fermí. I ara, tota l’atenció es dirigeix cap a les Falles, programades al juliol després d’ajornar-les, i la Magdalena, que encara no n’ha concretat una data alternativa. L’Ajuntament d’Alacant també ha acordat l’ajornament de les Fogueres de Sant Joan en les dates tradicionalment programades i traslladar-les als dies del 2 al 6 de setembre.