Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El Regne Unit diu adeu a la Unió Europea

En els pròxims onze mesos Londres ha de forjar una nova relació amb el bloc comunitari i amb la resta del món.

Milers de persones a favor del Brexit es concentren davant el Palau de Westminster / Reuters

Des de la mitjanit d’aquest dissabte, el Regne Unit deixa de ser formalment membre de la Unió Europea. Així, finalitza un període de tres anys i mig de negociacions després del referèndum de 2016 en què només el 52% de la ciutadania britànica va votar a favor d’eixir del marc comunitari. 

D'aquesta manera, es trenca una relació comercial i duanera matinguda durant 47 anys des que Regne Unit, juntament amb Dinamarca i Irlanda, es va adherir al que ha acabat convertint-se en la Unió Europea. 

Ara comença un període de transició d’onze mesos durant el qual s'ha de forjar una nova relació tant amb el bloc comunitari com amb la resta del món. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assenyalat que des de Brussel·les vol tindre “la millor relació possible” amb el país britànic una vegada es consume el Brexit. A més, el secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ja ha assegurat que el Regne Unit està “el primer a la cua” per a firmar un acord comercial amb Washington. 

D'aquest diàleg depén l'incert escenari que s'obrirà l'1 de gener de 2021, la data en què el Regne Unit començarà a exercir realment com un país independent de la UE. Fins a aquesta data, les quatre llibertats de circulació del mercat únic (de mercaderies, persones, serveis i capitals) continuaran vigents en sòl britànic.

Johnson: “S'alça el teló d'un nou acte"

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, ha assegurat que amb el Brexit, “s'alça el teló d'un nou acte”. Johnson, que ha qualificat el divorci amb el marc comunitari com "un moment d'autèntica renovació nacional i canvi", ha apuntat que allò més important d’aquesta nit és que “no és un final, sinó un principi".  Ho ha dit en un discurs institucional a les portes de la residència del primer ministre una hora abans de l'eixida oficial del Regne Unit.

Què canvia a partir de la mitjanit? 

L’eixida del Regne Unit de la UE alterarà l'escenari polític i econòmic del país però en la pràctica, la ciutadania i les empreses no percebran els canvis fins a 2021. Londres continuarà complint les regulacions europees i contribuint al pressupost comunitari durant els pròxims onze mesos. 

A partir de dissabte ja no hi haurà eurodiputats britànics al Parlament Europeu, ni seient per al cap de govern del Regne Unit en les reunions dels líders comunitaris. En clau interna, Johnson eliminarà el Ministeri del Brexit, un gest amb el qual vol recalcar que ha complit el seu objectiu de materialitzar l'eixida de la UE, encara que les complexes negociacions amb Brussel·les sobre la futura relació bilateral encara han de començar.

Durant tot el 2020 els espanyols podran viatjar a Regne Unit amb DNI i sense passaport, utilitzar el seu mòbil amb les mateixes condicions de 'roaming' i utilitzar allí el permís de conduir espanyol. Tampoc hi haurà barreres comercials per a les empreses exportadores o importadores, la flota europea podrà continuar pescant en aigües britàniques i el Regne Unit continuarà participant en el programa Erasmus fins al 31 de desembre d’enguany. 

També et pot interessar