Quines són les conseqüències del Brexit?

L’adeu del Regne Unit a la Unió Europea genera encara molts dubtes entre els britànics i la ciutadania europea

Quines són les conseqüències del Brexit?
Quines són les conseqüències del Brexit?

L’adeu del Regne Unit a la Unió Europea, que es farà efectiu el pròxim divendres 31 de gener, genera encara molts dubtes entre els britànics i la ciutadania europea. Preocupa, sobretot, quines seran les condicions en què podran residir o treballar els britànics que visquen en un estat membre o els europeus que tinguen la residència al Regne Unit. D’altra banda, es desconeix encara quin serà el vincle duaner i comercial que mantindrà la UE amb aquest país.

Aquestes són les principals qüestions que queden obertes amb el Brexit:

Què recull l’acord?

L'acord d'eixida protegeix els ciutadans europeus que estiguen residint al Regne Unit i els britànics que visquen en un estat membre, per a quan concloga el període de transició, previst de moment per al 31 de desembre de 2020. A aquests ciutadans se'ls podran unir en el futur les seues parelles, pares, avis, fills, nets i persones amb les quals tinguen una relació estable i duradora.

La ciutadania tindrà garantida legalment el seu dret a “viure, treballar o estudiar” al país d'acolliment, i mantenen el seu accés a assistència sanitària i beneficis socials com les prestancions de desocupació o les pensions. També podran optar per llei a l'ocupació i a registrar-se com a autònoms.

En quina situació quedarà la ciutadania europea resident al Regne Unit?

Dels 3,8 milions d'europeus que resideixen al Regne Unit, vora un milió continua encara sense regularitzar el seu estatus legal. Per a això han de sol·licitar l'anomenat estat d'assentament (settled status) disponible per a aquells que faça un mínim de cinc anys consecutius que residisquen al país, mitjançant un procés en línia pel qual han de proporcionar un document d'identitat, una fotografia i una declaració d'antecedents penals.

En quina situació quedarà la ciutadania britànica resident a la UE?

Per a mantindre l'estatus que garanteix l'acord, els ciutadans britànics han de sol·licitar un permís de residència permanent al qual podran optar després de cinc anys vivint al país d'acollida, sempre que aquesta estada haja començat abans del final de la transició. Però, la situació en què es troben els britànics que vulguen anar-se a viure a un país europeu després del final del període de transició no està recollida en l'acord de retirada.

D’altra banda, no es garanteix que després de tindre el permís de residència en un país europeu un britànic se'n puga anar a viure i treballar a un altre, una de les quatre grans llibertats que garanteix la UE i a les quals renuncia el Regne Unit amb la seua marxa.

Es necessitarà passaport si es viatja després del Brexit?

Fins al 31 de desembre de 2020, la ciutadania podrà entrar i eixir del Regne Unit per turisme amb un Passaport o Document Nacional d'Identitat emés per qualsevol estat membre. El DNI deixarà de ser vàlid com a document de viatge al país al llarg de 2021.

Quina serà la nova distribució de l’Eurocambra?

La grandària del Parlament Europeu es reduirà a partir del moment en què el Regne Unit deixe de ser estat membre. Es passarà de 751 a 705 escons. La reducció deixarà marge per a possibles ampliacions futures del marc comunitari.

Dels 73 escons que quedaran vacants, 27 seran redistribuïts entre els estats. En concret, els països que veuran augmentar els seus escons seran: França ( 5), Espanya ( 5), Itàlia ( 3), els Països Baixos ( 3), Irlanda ( 2), Suècia ( 1), Àustria ( 1), Dinamarca ( 1), Finlàndia ( 1), Eslovàquia ( 1), Croàcia ( 1), Estònia ( 1), Polònia ( 1) i Romania ( 1).

Quina serà la relació comercial amb la UE?

A partir del 31 de gener, britànics i comunitaris tenen un període màxim d’onze mesos per negociar la futura relació entre el Regne Unit i la Unió Europea. La negociació entre Londres i Brussel·les es preveu complexa i el resultat s'ha d'aprovar abans del mes de desembre, si no se sol·licita una extensió.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, creu que és "impossible" aconseguir un acord comercial complet abans que acabe l’any. En canvi, Downing Street no preveu sol·licitar un acord i remarca que l’acord d’eixida conclourà en les dates previstes.

També et pot interessar

stats