Directes
Ara en la televisió
DEL TWIST AL CLIC
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Compromís demanarà que el Congrés investigue les empreses que participaren en la construcció de l’AVE a la Meca

El PSOE vota amb el PP i Vox per a tornar a impedir que el parlament estudie les activitats del rei Joan Carles.

Joan Baldoví, diputat de Compromís en el Congrés. / EFE

Compromís es planteja demanar una nova comissió de investigació en el Congrés relacionada amb les suposades comissions que va cobrar el rei emèrit Joan Carles I de Borbó durant la construcció de l’AVE del desert, que uneix les ciutats de Medina i la Meca. La Mesa del Congrés ha rebutjat aquest dimarts les dues propostes per a investigar al rei emèrit en el Congrés que havien cursat Unides Podem, d’una banda, i grups independentistes i nacionalistes, per altra. El PSOE s’ha desmarcat del seu soci en el govern espanyol i, junt amb el PP i Vox, ha sumat sis vots en contra perquè l’òrgan de govern del parlament puga tombar les investigacions.

Ara, la coalició valencianista intenta canviar la fórmula i vol negociar amb altres partits la presentació d’una altra comissió que desvie l’objecte d’investigació cap a les empreses que participaren en el consorci d’empreses que van desenvolupar les obres i que, presumptament, configuraren un entramat de comissions il·legals. Compromís vol que una comissió parlamentària pose el focus en el paper que jugaren Renfe, Adif i Ineco “per si tingueren alguna cosa a veure amb eixes comissions que va acabar cobrant el rei emèrit”, ha explicat aquest dimarts el diputat en el Congrés, Joan Baldoví.

El sentit del vot del PSOE, que ha sumat majoria absoluta amb PP i Vox (sis vots davant tres) ha generat una discussió en el sí de la Mesa, especialment amb els tres representants que té Unides Podem. Els diputats de la formació encapçalada per Pablo Iglesias han defensat la proposta que presentava el grup parlamentari perquè la investigació, argumentaven, pretén cenyir-se a les relacions diplomàtiques i comercials entre Espanya i l’Aràbia Saudita i el suposat paper que el rei va tindre ací. Es tracta de fets presumptament posteriors a l’abdicació, per la qual cosa per a Unides Podem no pot adduir-se la inviolabilitat que sí que afecta el rei per als esdeveniments que ocorregueren durant el seu regnat, tal com estableix la Constitució.

La postura defensada pel PSOE, però, és la mateixa que han esgrimit pels lletrats en l’informe que feren públic aquest dilluns: la inviolabilitat del rei té “efectes jurídics permanents”. Uns arguments insuficients per al diputat de Compromís, Joan Baldoví, que insisteix que els informes dels lletrats “no són vinculants”. “Haurien de ser els partits defensors de la monarquia els qui garantiren que la comissió comissió se celebra pel bé justament de la institució”.

També et pot interessar