Joaquim Bosch: “Els delictes pels quals s’investiga el rei emèrit poden portar a uns quants anys de presó”
El magistrat creu que Joan Carles I pot ser citat a declarar o, fins i tot, empresonat si es confirma el blanqueig i el frau fiscal.
Podria acabar el rei emèrit a la presó? El portaveu de Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Joaquim Bosch, considera que sí, malgrat la complexitat de la causa i sempre que es confirmaren els indicis, que apunten a un presumpte frau fiscal i blanqueig de cabals al voltant d’una suposada comissió de 80 milions que Joan Carles I hauria rebut per fer de mitjancer en l’adjudicació de l’AVE del desert.
“Són delictes d’’una certa entitat que podrien portar a uns quants de presó”, ha explicat Bosch a À Punt NTC, on ha recordat que la investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem no pot retrocedir la vista més enrere del 2014, quan presumptament es va cometre la comissió irregular, per la inviolabilitat que l’article 56.3 de la Constitució Espanyola atribueix al monarca.
“Ens sembla correcte que un cap de l’estat puga cometre delictes durant el seu mandat i no tinga conseqüències penals?”, s’ha preguntat el magistrat.
Joaquim Bosch també ha explicat que caldrà citar a declarar Joan Carles I “necessàriament” si les diligències confirmen els indicis, com passaria en qualsevol instrucció judicial. “La justícia és igual per a tots” ha dit Bosch, que recordant que el rei emèrit va enunciar aquesta mateixa frase en temps de la instrucció del seu gendre, Iñaki Urdangarín, que finalment va ser condemnat a cinc anys i deu mesos de presó pels delictes de prevaricació, malversació, tràfic d'influències, frau i dos delictes fiscals.
Les diligències de la Fiscalia sobre el rei emèrit es centren ara en els moviments dels comptes bancaris de Joan Carles I les maniobres de les suposades societats opaques amb què presumptament s’haurien ocultat els diners a la hisenda pública, ha explicat Bosch, que alerta de les dificultats de la causa, ja que una part dels elements de prova estan a Suïssa i l’Aràbia Saudita.
Suïssa manté oberta una investigació per presumpte blanqueigrelacionada amb una suposada donació de 100 milions de dòlars de l’AràbiaSaudita. A diferència de la jurisdicció espanyola l’helvètica només considerala inviolabilitat del cap d’estat mentre es troba en exercici.