Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Generalitat i govern central, més a prop d'un acord per als pressupostos

Vicent Soler confia que es podran garantir uns mínims indispensables per als funcionaris.

Generalitat i govern central, més a prop d'un acord per als pressupostos

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha comparegut en la diputació permanent de les Corts, a petició del PP, per a explicar els acords aconseguits entre l'Estat i la Generalitat. Soler ha assegurat que confia a arribar a un "acord satisfactori" tant en la llei autonòmica de pressupostos de 2019 com en la coneguda com llei d'acompanyament, que s'estan tractant en comissions bilaterals per a intentar evitar un recurs d'inconstitucionalitat.

A més, ha reivindicat que les comissions bilaterals entre la Generalitat i l'Estat són "un tràmit que es produeix de forma sistemàtica" des de fa anys i un procediment "habitual i voluntari de cooperació" entre administracions.

Llei d'acompanyament

En primer lloc, ha explicat les "apreciacions tècniques" formulades per la llei d'acompanyament en relació a diversos articles. Sobre l'article 40, el que es refereix a la coordinació de policies, ha insistit en la voluntat del Consell que siguen cossos professionalitzats i ha criticat que PP, Ciutadans i els independentistes s'hagen negat al fet que la taxa de reposició de policies locals poguera superar el 115%. A més, Soler ha situat les discrepàncies en el reial decret de jubilació anticipada i la necessitat de cobrir les places vacants, amb l'objectiu que els ajuntaments pogueren nomenar funcionaris interins de forma temporal, fins a final d'any i sense poder portar armes de foc.

Respecte al 69, la llei de caça, el nou article preten donar resposta a l'augment d'ocells migratoris. El conseller li veu "fàcil solució" per la moratòria temporal de la caça d'aquestes espècies, que estableix des de 2018 el Pla d'Acció Europeu de la Tórtora.

En l'article 70 de taxes, els canvis pretenien regular les sancions de qualitat agroalimentària, de forma "literal" al decret de 1996. Davant un possible "solapament" de la norma autonòmica sobre la posterior estatal de 2015, la Generalitat va considerar que es podia reavaluar la regulació i establir les infraccions "en una futura llei de qualitat agroalimentària, sempre dins del respecte de competències".

Finalment, quant al pla bucodental, el Consell pretenia igualar els complements específics dels odontòlegs de les unitats de suport en Atenció Primària als dels especialistes. No obstant això, l'Estat va determinar que no era possible aplicar-lo per raons tècniques pressupostàries, en superar el límit d'increments salarials del 2,25% després de la pròrroga dels PGE de 2018.

Llei de pressupostos

Soler ha volgut destacar la bona predisposició del govern central per a arribar a un acord sobre el tema. Segons ha comentat, la sessió es va centrar en l'article 34, que es refereix a les retribucions del personal públic. En aquest sentit, ha intentat buscar unes millores salarials en entitats com Ferrocarrils de la Generalitat, Metrovalencia o TRAM per a assegurar uns mínims indispensables de funcionament i seguretat.

D'altra banda, en la disposició 26, la que es refereix a la carrera professional horitzontal de funcionaris universitaris, es va introduir en 2014 com una mesura de justícia social, de forma progressiva fins a arribar al 100% en 2019. Finalment, quant a la disposició 30, referent als complements específics de mèdics forenses, l'increment va quedar absorbit a l'abril per la distribució del 0,25% de massa salarial addicional, amb 270.000 euros destinats a la Conselleria de Justícia, fet que assegura que el Ministeri no tindrà cap objecció.

També et pot interessar