Directes
Ara en la televisió
EL FINAL D'UN IMPERI

El juí de Blasco es reprén aquest dilluns amb la incògnita de possibles acords

Es jutgen irregularitats en les subvencions a ONG i en la construcció d'un hospital a Haití.

VÍDEO | El juí de Blasco es reprén aquest dilluns amb la incògnita de possibles acords

Aquest dilluns es reprén el juí a l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP a les Corts, Rafael Blasco, i a 23 persones més, acusades d’irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d’un hospital a Haití que mai es va fer.

El juí es va ajornar, ja que el tribunal que jutja el cas Blasco,  presidit pel magistrat José Antonio Mora, va estimar la petició de les defenses dels principals acusats, l'exconseller Rafael Blasco i l'empresari Augusto César Tauroni, que van demanar la suspensió del juí amb l'argument que s'havia produït un canvi dels criteris de la Fiscalia Anticorrupció sobre un presumpte acord previ amb el ministeri públic per a estalviar-los la vista oral.

El fiscal anticorrupció, Jesús Carrasco, va manifestar que, per a contemplar la possibilitat d’acordar alguna conformitat, s’havia de produir la consignació de les responsabilitats civils, que va qualificar d'"indefugible i insalvable" per a arribar a un acord. Al mateix temps, va assegurar que preveia que el juí seria “ineludible”.

La vista començarà amb les qüestions prèvies i l’interrogatori als acusats. En aquest procés es jutgen les peces 2 i 3 del cas Blasco sobre les quals el jutjat d’instrucció número 21 de València va donar per conclosa la instrucció el 2017 pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Es jutja Blasco, condemnat per frau d'ajudes al Tercer Món en la primera de les peces del cas  i en règim de semillibertat des de febrer, en haver obtingut el tercer grau després del seu pas per presó; la seua excúpula en la conselleria de Solidaritat (exsecretària general, Tina Sanjuán; l'exdirector general, José María Felip i l'excap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares); els empresaris Augusto César (igualment condemnat en el primer judici) i Arturo Tauroni; i el president de l’ONG Esperança Sense Fronteres, Fernando Darder, entre altres.

A l’exconseller se li atribueixen els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa, falsedat en document oficial comesa per funcionari públic i associació il·lícita o, alternativament, organització criminal.

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita 16 anys de presó

Per aquestes peces, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita 16 anys de presó per a Blasco i demana, com a responsabilitat civil, la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat.

No obstant això, la pena més elevada que reclama el fiscal és per a Augusto César Tauroni, fins a 21 anys i mig de presó.

També sol·licita que se li fixe una multa de 3.136.800 euros i el decomís dels seus dos apartaments de Miami i un iot, a més dels diners dels comptes dels EUA de diferents societats, per un delicte de blanqueig de capitals.

També et pot interessar