Directes
Ara en la televisió
ZOOM

El jutjat processa Jorge Rodríguez i altres catorze investigats per les contractacions irregulars en Divalterra

El magistrat aprecia indicis de malversació i prevaricació per la presumpta simulació de contractes partidistes.

Imatge d'arxiu de Jorge Rodríguez eixint custodiat per agents de la UDEF en el marc d'un dels registres policials / Manuel Bruque (EFE)

El jutjat d'instrucció número 9 de València ha obert una investigació a l'expresident de la Diputació Provincial, Jorge Rodríguez (actual alcalde d'Ontinyent) i a altres catorze investigats per les presumptes contractacions irregulars d'alts directius en Divalterra, dins del Cas Alqueria. La resolució, que pot ser recorreguda, estableix un termini de 10 dies perquè la Fiscalia i les acusacions sol·liciten l'obertura de judici oral o l'arxivament de la causa.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anunciat que el magistrat troba indicis de delictes de malversació i prevaricació per la presumpta simulació dels contractes per interessos partidistes per a afavorir persones afins del PSOE i Compromís. La resolució, que s'ha notificat aquest dimecres a totes les parts, xifra en 1,1 milions d'euros el perjudici que podrien haver suposat aquests fets per a les arques públiques.

La causa va començar al maig del 2018 per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics després d'una denúncia presentada per la Fiscalia Anticorrupció de València.

Rodríguez va ser detingut el 27 de juny d'aquell any quan ocupava el càrrec de president de la Diputació pel PSPV. El 2 de juliol va anunciar que deixava la presidència de la corporació provincial encara que es va mantindre com a alcalde d'Ontinyent, càrrec que va revalidar en les municipals del mes de juny del 2019 amb la nova formació La Vall Ens Uneix, després de deixar a l'abril del mateix any el PSPV.

Una contractació "presumptament simulada"

Amb la resolució feta pública aquest dimecres, el magistrat conclou la investigació assenyalant que considera que amb aquest cas "s'ha infringit, presumptament, aquest exercici de legalitat i mandat, en la cabal i correcta aplicació dels fons públics encomanats a les autoritats o funcionaris públics".

L'instructor assenyala que s'ha produït una contractació "presumptament simulada" i sense observar els requisits legals ni estatutaris de l'empresa dels 9 alts directius. Indica el magistrat que aquestes contractacions van suposar un presumpte desviament de diners i malversament de cabals públics "per purs interessos partidistes i en aquest repartiment de càrrecs entre els dos partits al poder, PSPV i Compromís.

Els investigats contra els quals se segueix el procediment són, a més de l'expresident de la Diputació, els seus assessors en aquell momento Ricardo Gallego i Manuel Reguart; el que fora secretari-lletrat assessor de Divalterra Jorge Cuerda i els exgerents d'Imelsa (després denominada Divalterra) José Ramón Tíller, Vicent Xavier Simón i Agustina Brines.

El magistrat considera que els contractes d'alta direcció es van realitzar amb la intervenció dels gerents de l'empresa pública "i el coneixement i pla preconcebut presumptament pel mateix president de la Diputació i president del Consell d'Administració d'Imelsa i del seu equip més pròxim".

La causa es dirigeix també contra set dels alts directius contractats, els qui,d'acord amb la investigació realitzada, no complien els requisits per a accedir a aqueixos càrrecs ni van exercir mai com a tals.

En canvi, l'instructor ha decretat l'arxivament de les diligències respecte d'un altre alt directiu que va presentar la seua carta de renúncia al lloc només uns dies després de ser nomenat.

També et pot interessar