Un any del cas Alqueria

Jorge Rodríguez va ser detingut a primera hora del matí acusat de prevaricació i malversació

Jorge Rodríguez ix custodiat per agents de la UDEF en el marc d'un dels registres policials
Jorge Rodríguez ix custodiat per agents de la UDEF en el marc d'un dels registres policials / Manuel Bruque (EFE)

Aquest dijous fa un any de l’inici del conegut com el cas Alqueria que va destapar la presumpta contractació fraudulenta de nou directius de l’empresa pública Divalterra (cinc pròxims al PSPV i quatre, a Compromís). 

El president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, va ser detingut a primera hora del matí per agents de la Policia Nacional per suposats delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics en el marc d’una causa oberta al maig per una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció arran d’una informació facilitada en febrer per dos directius de Divalterra, l’antiga Imelsa.

Al llarg del matí va haver-hi altres detencions, com les dels cogerents de Divalterra, Agustina Brines (de Compromís) i Javier Simó (del PSPV); el secretari-lletrat assessor d’aquesta empresa pública, Jorge Cuerda; i dos assessors de la Diputació, Ricard Gallego i Manuel Reguart.

Els agents varen efectuar huit registres a la Diputació, l’Ajuntament d’Ontinyent i els domicilis particulars dels encausats.

Rodríguez s'aparta de la Diputació però continua d'alcalde 

La comissió permanent del PSPV va suspendre de tots els seus càrrecs orgànics Rodríguez i va proposar a l’executiva del partit l’alcalde de Faura i diputat provincial, Toni Gaspar, com a substitut en la presidència de la Diputació.

Rodríguez i els altres cinc detinguts passaren a disposició judicial després d’una nit als calabossos de la caserna de Sapadors de València i hores després quedaren en llibertat sense fiança. L’alcalde d’Ontinyent va ser rebut amb aplaudiments al seu municipi on va defensar la seua innocència i la desmesura de l’operació policial. 

El 2 de juliol, Jorge Rodríguez va dimitir com a president de la Diputació de València i va anunciar la seua intenció de mantindre’s al capdavant de l’alcaldia d’Ontinyent, i en delegava temporalment les funcions. 

Un any més tard la instrucció judicial avança lenta, en opinió dels acusats, que esperen el seu “torn” per a posar sobre la taula algunes qüestions que consideren essencials per a entendre la “pel·lícula completa” d’un assumpte que, segons denuncien, s’ha sobredimensionat des de les detencions del 27 de juny de 2018.

La instrucció avança

No obstant això, la sensació de les acusacions és tot just la contrària: la instrucció es troba prou avançada, únicament a l’espera que la UDEF aporte informació sobre el contingut dels missatges trobats en els telèfons dels acusats. Pel jutjat han comparegut els nou presumptes enxufats a Divalterra .

El passat mes d’abril es va alçar el secret de sumari sobre el cas i es va notificar a les parts. El secretari general del PSPV, Ximo Puig, demana Rodríguez que assumisca responsabilitats polítiques després de les revelacions del sumari i anuncia “novetats” sobre aquest tema.

La Vall Ens Uneix obté 17 dels 21 regidors a Ontinyent 

Rodríguez deixa el PSPV i avança que no encapçalarà una candidatura a l’alcaldia amb les sigles socialistes. L’alcalde d’Ontinyent anuncia que encapçalarà una candidatura independent a l’alcaldia d’Ontinyent (la Vall d’Albaida ens Uneix).

La Vall ens Uneix, la candidatura liderada per Rodríguez, va arrasar en les eleccions municipals en obtindre 17 dels 21 regidors. El PSPV-PSOE, que va fer-se amb 14 regidors en els anteriors comicis amb Rodríguez com a candidat, no aconsegueix representació. La causa, mentrestant, continua fent camí al jutjat. 

També et pot interessar

stats