L'oposició critica la gestió de la crisi per part del govern espanyol
El PP votarà a favor de prorrogar l'estat d'alarma tot i les crítiques, però Vox no hi donarà suport i acusa Sánchez d’amagar xifres.
El president del PP, Pablo Casado, ha defés que els populars donaran suport a la nova pròrroga de l'estat d'alarma però ha elevat el to de les crítiques a la gestió de la crisi. Així, ha recordat que el PP ha estat al costat del govern des de l’inici de la crisi a pesar de no compartir les decisions. Però ha lamentat que la falta de diàleg prové de Sánchez, que parla de la necessitat d’acords i no negocia amb l’oposició.
“No demanarà perdó a ningú?”, li ha preguntat Casado. A més, ha avançat que quan acabe la crisi demanarà les actes de la comissió de seguiment de la crisi per a saber si hi va haver negligència. El líder popular ha detallat situacions que considera que són un exemple de la mala gestió de la crisi. “En aquesta crisi està funcionant millor tot el que no depén de vosté; els espanyols estan complint, però vosté no està complint amb ells”, ha lamentat.
A pesar de les critiques, Casado ha mostrat la voluntat de negociar mesures econòmiques davant la crisi, com ara la supressió de l'IRPF per als treballadors essencials, la supressió de l’impost de successions per als hereus o l'exempció dels impostos per als autònoms fins a un mes després de l’estat d’alarma.
Vox hi votarà en contra
Per la seua banda, Vox ha anticipat que votarà en contra de la petició del govern espanyol de prorrogar l'estat d'alarma, però ha volgut deixat clar que està a favor que els espanyols es queden en casa. Santiago Abascal ha acusat Sánchez d’amagar xifres i de fer la “pitjor gestió del món” en aquesta crisi. “Són els protagonistes, però també els responsables de la major taxa de mortalitat del món per coronavirus”, ha assegurat.
A més, Abascal ha lamentat l’actitud de Podem en la crisi i la falta de material. També ha parlat de chavisme dins el govern que “amenaça” la llibertat. Finalment, ha defés els pactes de La Moncloa i ha demanat al govern que se'n vaja.
ERC anuncia l'abstenció
En el seu torn, el portaveu d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha defés ser una oposició útil però dura. ERC ha anunciat el suport a algunes de les decisions econòmiques tot i no estar-hi complement d’acord, i que s’abstindran en la votació de la pròrroga de l’estat d’alarma. “Cal parar tota activitat no essencial”, ha repetit. Rufián ha defés que “o parem el país o no hi haurà país per a alçar”. També ha lamentat la recentralització política, que està llevant fons a les comunitats autònomes per a buscar liquiditat. Finalment, ha lamentat la militarització i la despesa en aquest camp enfront de la falta de material de protecció en una crisi com aquesta.
Rufián ha qualificat "d'absurd" escoltar Sánchez parlar de Pacte de la Moncloa com a única resposta. El líder d'ERC ha dit que la resposta no és reeditar un pacte que es va fer malament fa 40 anys.
Unides Podem lamenta la pugna pel poder en la dreta
Pablo Echenique, d'Unides Podem, ha dedicat la seua intervenció a criticar al PP i a VOX dels que ha dit que tenen una pugna pel poder a la dreta. Echenique ha considerat “miserable” instrumentalitzar políticament “la mentida i l’odi”.
Més País alerta sobre afluixar les mesures i Compromís demana blindar la sanitat pública
Íñigo Errejón també s’ha mostrat partidari de no alçar l’activitat econòmica no essencial per a evitar que la pandèmia es reactive. Més País dona suport a la pròrroga però ja ha advertit de que el govern no ha d'afluixar les mesures. El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha confirmat que votarà a favor i ha reclamat blindar la sanitat pública en la Constitució.
Ciutadans ofereix ajuda davant Europa
El partit liderat per Inés Arrimadas també s’ha mostrat partidari de votar-hi a favor. En la seua intervenció, el diputat Edmundo Bal ha criticat l’adopció de mesures unilaterals per part del govern i ha oferit ajuda al govern davant Europa.
El PNB reclama més treball a Brusel·les
El Partit Nacionalista Basc votarà igualment a favor, però també ha reclamat més diàleg i intercanvi d’informació. També ha lamentat les decisions “d’un dia a l'altre” i ha demanat més cooperació i més treball a Brussel·les.