Pedro Sánchez adverteix que el més dur de la crisi “encara no ha arribat”
Quan se supere la pandèmia presentarà uns pressupostos “de reconstrucció social i econòmica” i crearà una comissió que analitze la sanitat pública.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit aquest dimecres al Congrés que el més dur de la crisi del coronavirus “encara no ha arribat”. Segons ha dit, la pitjor part vindrà quan el sistema sanitari “reba l’impacte de major nombre de persones contagiades”, s’acumulen els dies d’aïllament i es manifesten les conseqüències econòmiques. Per això, ha demanat “sacrifici i unió” i ha insistit que cada persona que es quede a casa “suma per a salvar vides i ajuda a doblegar-ne la corba”. “Fins que la vacuna arribe, nosaltres som la vacuna”.
Així, Sánchez ha assegurat que Espanya eixirà reforçada de la situació, havent demostrat que “som una societat renovada, que camina i es protegeix unida”. I, quan se supere la pandèmia, ha avançat que l’executiu espanyol presentarà uns pressupostos “de reconstrucció social i econòmica”. Així, ha demanat el suport de totes les forces polítiques parlamentàries per tal que puguen aprovar-se: “Hi haurà temps per a fer oposició”, ha reivindicat.
El cap de l’executiu ha comparegut en un Congrés quasi buit, amb només una trentena de diputats, per a explicar el reial decret de declaració de l’estat d’alarma en compliment del procediment que preveu la Constitució.
Llibre blanc de la sanitat
Llibre blanc de la sanitat
També ha anunciat que quan se supere la pandèmia del Covid-19 es crearà una comissió d’estudi i avaluació que analitze la situació de la sanitat pública espanyola i el finançament. “Cal invertir radicalment la tendència”, ha avançat.
Sánchez ha assenyalat que aquesta comissió “analitzarà amb rigor la situació de la sanitat pública i elaborarà un llibre blanc per a realitzar els ajustos i canvis que es revelen necessaris”.
Al seu parer, aquesta pot ser la primera lliçó d’aquesta emergència: “Protegim el nostre sistema públic de salut i reforcem el nostre estat del benestar, que és el bé mes preat que posseïm, la major conquista de la democràcia”.
A més, ha afirmat que un altre aprenentatge que s’ha d’extraure d’aquesta crisi és que “hem de tindre més cura en l’educació i l’ensenyament, i que estiguen operatius com més prompte millor perquè constituïxen el futur de l’educació”.
Estat d’alarma
Estat d’alarma
D’altra banda, Sánchez ha justificat la declaració de l’estat d’alarma quan ja havia avançat la pandèmia a Espanya: “Es va declarar quan es va tindre la certesa que era imprescindible”. Així, ha explicat que es va aplicar per a protegir la salut i seguretat de la ciutadania, detindre la progressió de la malaltia frenant la corba de contagi i reforçar el sistema de salut pública. “Són mesures proporcionades a l’extrema gravetat en què ens trobem”.
A més, ha afegit que l’estat d’alarma podrà prorrogar-se en cas que siga necessari. I ha al·legat que l’ésser humà “sucumbeix” al que es diu com a “biaix de retrospectiva” que significa que quan algú coneix el desenllaç d’una situació tendeix a pensar que les coses es podien haver fet d’una altra manera. També ha dit que la dependència, que és el quart pilar, no ha assolit el nivell que es volia i s’ha vist una aplicació insuficient d’aquesta llei que caldrà recuperar durant aquesta legislatura.
Subministrament “garantit”
Subministrament “garantit”
Sánchez també ha enviat un missatge de tranquil·litat a la població perquè el govern està garantint el subministrament d’aliments a supermercats i botigues, i també el subministrament d’energia elèctrica, gas natural i derivats del petroli.
El cap de l'executiu ha destacat que la pandèmia ha "desbordat" les previsions de tots els països i ha repassat tots els passos donats pel govern espanyol durant aquest crisis. Així, ha indicat que Espanya "s'ha adaptat sempre" a les recomanacions per als diferents escenaris d'actuació que ha marcat l'OMS. No obstant això, ha dit que és obvi que “amb el que sabem hui el món no haguera actuat igual que ahir”
Emergència econòmica
L’emergència és també “una emergència econòmica” que tindrà efectes en a l’economia i l’ocupació, ja que “2020 no tindrà 12 mesos, sinó 10 o 9 i es reduirà el PIB”, ha dit. Per tant, l’objectiu és intentar “sostindre el nivells d’ocupació i l’estructura econòmica”. La finalitat, ha afegit el president, és ajudar els treballadors, autònoms, les xicotetes empreses perquè aguanten aquesta crisi i que les famílies més vulnerables no patisquen situacions de desemparament.
Una vegada acabe la sessió, l’executiu espanyol traslladarà al rei Felip VI les iniciatives que s’han acordat per a contindre l’extensió del coronavirus.