PSOE i Esquerra comencen a negociar la investidura de Sánchez
Les parts es reuneixen amb un rerefons de retrets i un escenari polític que no anticipa un pacte fàcil.
Els equips negociadors de PSOE i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) estan reunits al Congrés des de les 17:00 hores per a trobar una eixida a la investidura del socialista Pedro Sánchez. Els socialistes volen pactar l'abstenció dels 13 diputats independentistes, una fórmula que asseguraria investir Sánchez en primera votació com a president d'un govern de coalició amb Unides Podem.
Adriana Lastra (PSOE) i Gabriel Rufián (ERC) encapçalen els equips que hauran d'aconseguir un acord que ara mateix sembla més fàcil en la calculadora que en la política real. PSOE i Esquerra han arribat a la negociació amb grans diferències de partida, una motxilla de retrets i la pesada llosa de la sentència del Suprem als líders del 'procés', que va imposar la major pena de presó al president d'ERC Oriol Junqueras.
Aques dijous Lastra ha defensat poder entendre's amb aquells que pensen diferent "sempre en el marc de la seguretat jurídica i dins de la Constitució", mentre que ERC ha advertit que no té pressa per l'acord i, de moment, no veu motius per a facilitar la investidura.
Esquerra condiciona l'abstenció al Compromís a activar una taula de negociació "d'iguals" entre Catalunya i Espanya per a abordar el "conflicte polític", un requisit que ha referendat el 94,6% de la militància. Sense Compromís ferm i un calendari de reunions ERC votarà 'no', segons va avançar el portaveu de la formació Gabriel Rufián. Els republicans reclamen a més activar un canal de comunicació entre Quim Torra i Pedro Sánchez, la relació entre els quals ara mateix no existeix.
L'escenari, en les últimes hores no sembla propici a un pacte fàcil. La vespra de la reunió, la vicepresidenta Carmen Calvo ha deixat clar que no hi ha lloc per al dret a l'autodeterminació. Un dret que dimarts va reivindicar per la porta de darrere i via esmenes, el Parlament de Catalunya a instàncies, entre altres, d'Esquerra. Contra la maniobra estudia recórrer el PSOE, ja que el Tribunal Constitucional havia suspés el punt que feia referència a l'autodeterminació de la proposta inicial que anava a debatre la cambra.
Aquest dimecres el govern en funcions del PSOE ha aconseguit la convalidació de la diputació permanent al seu decret digital, que obri la porta a actuar contra l'ecosistema de webs de la Generalitat de Catalunya i altres associacions favorables a l'independentisme. Ho ha aconseguit amb el suport del PP i CS, i l'abstenció d'Unides Podem. La formació de Pablo Iglesias insisteix a demanar les parts que abaixen el to en l'intent d'apaivagar els ànims per a assegurar-ne els suports.
I tot, amb les pressions habituals de la bancada conservadora, que considera una traïció l'acte mateix del diàleg amb Esquerra i avisa a Sánchez, cas del PP, que no espere una abstenció dels populars si fallen les negociacions amb els independentistes.