Directes
Ara en la televisió
TRAU LA LLENGUA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Agricultors afectats per la xilel·la tornen a impedir el treball de les màquines

Han fet coincidir la protesta amb la visita d'un grup d'investigadors europeus del bacteri vegetal que contamina els ametlers d'Alacant.

Un agricultor contempla una de les màquines parades en una de les explotacions afectades pel pla d'erradicació de la xilel·la

Un grup d'agricultors ha frenat aquest matí els treball dels serveis contractats per la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient per al sanejament de parcel·les d'ametler de Tàrbena (Marina Baixa) afectades per l'epidèmia de xilel·la, Xylella fastidiosa, que pateixen les comarques del sud.  

Els productors, unes trenta persones de la localitat i d'altres municipis veïns igualment afectats, com Fageca i Castell de Castells, s'han plantat davant les màquines per a impedir que arrancaren el material vegetal dels camps i han convençut els efectius de desistir dels treballs. 

Els agricultors protesten per l'arrancada massiva d'arbres que contempla el pla d'eradicació de la xilel·la de la Conselleria d'Agricultura, en aplicació del protocol de la Unió Europea, i que suposarà la destrucció de més de 70.000 ametlers a La Marina i El Comtat. La mesura aspira a evitar l'extensió d'un bacteri mortal que es propaga amb rapidesa i contra el qual no hi ha cura. 

Els productors han fet coincidir la protesta amb la visita als terrenys del cap de Sanitat Vegetal de la Generalitat, Vicent Dalmau, i dels membres d'una delegació de científics de la Unió Europea que investiguen el bacteri, als quals han traslladat les seues objeccions. 

“Demanem que no s'arranque tot, que es passe al pla de contenció i només es lleven els arbres infectats perquè, si s'arranca tot, no sabrem si hi ha ametlers resistents, i això serviria també per a la investigació”, ha explicat als micròfons d'À Punt Javier Molines, un dels agricultors afectats. 

La Guàrdia Civil ha alçat acta de l'actuació dels agricultors i ha amenaçat de multar-los si persisteixen en la seua actitud en els pròxims dies.

En juliol de 2018 es va complir un any de l'epidèmia de xilel·la que afecta els camps d'ametlers de les comarques del sud. 

Les protestes contra la destrucció de material vegetal es succeeixen des de l'inici d'aplicació del pla, que també ha sigut objecte habitual de crítiques per la quantia de les indemnitzacions. 

la Marina Baixa la Marina Alta

També et pot interessar