Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

Falsos mites sobre el VIH i la sida

Tindre clar què és cert i què no al voltant del VIH i la sida és fonamental per a combatre aquesta pandèmia.

Infografia: Marta Galindo

Aquest 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida, una jornada per a divulgar els avanços en la lluita contra aquesta malaltia, però també per a conscienciar sobre les discriminacions i el rebuig que poden patir les persones amb VIH o sida. Una tasca que enguany és més necessària que mai, perquè la pandèmia del coronavirus ha reduït la capacitat assistencial que reben les persones amb VIH o que pertanyen a col·lectius de risc.

Per això t'ajudem a desmuntar els principals falsos mites al voltant d'aquest virus i la malaltia que se'n deriva.

VIH i sida són el mateix?

El virus d'immunodeficiència humana o VIH és un virus que afecta i deteriora el sistema immunitari. És un retrovirus. Això significa que, per a reproduir-se, utilitza les cèl·lules del sistema immunitari de la persona infectada per convertir el seu ARN en ADN.

En canvi, la síndrome d'immunodeficiència adquirida o sida és l'etapa final de la infecció per VIH, una malaltia que només es desenvolupa quan el sistema immunològic ha resultat greument danyat pel VIH.

Tota persona que té VIH té sida?

El VIH és un virus que, amb el pas del temps, utilitza cèl·lules del sistema immunitari per a afeblir-lo i reproduir-se, i pot causar que la persona desenvolupe la síndrome d'immunodeficiència adquirida (SIDA), però no totes les persones infectades amb el virus d'immunodeficiència humana desenvolupen la sida. Algunes persones amb infecció per VIH presenten problemes menors de salut i altres no tenen cap símptoma.

Una persona amb VIH n'és transmissora en qualsevol cas?

Si el nivell de càrrega viral d'una persona infectada pel virus d'immunodeficiència humana és indetectable, aquesta persona no pot transmetre el virus. A més, és més correcte parlar de transmissió i no de contagi, perquè el VIH no és una infecció que es puga transmetre externament, com el coronavirus o el virus de la grip, sinó que només es transmet quan existeix una pràctica de risc.

Només els col·lectius vulnerables es contagien?

Tot i que hi ha certs col·lectius considerats població de risc per a la infecció per VIH, qualsevol persona que tinga pràctiques de risc, com el sexe sense protecció, o compartir agulles infectades, pot infectar-se per VIH.

El VIH es transmet a través de la sang, el semen, els fluids vaginals o la llet materna, i entra al cos a través de les membranes mucoses de l'anus, la vagina, el penis (uretra), la boca, talls, bambolles obertes o lesions a la pell. Qualsevol persona que estiga infectada i tinga una càrrega viral detectable pot transmetre el virus, tinga o no símptomes de sida.

Així, lluny dels prejuís que només s'infecten homes homosexuals i persones drogodependents, es pot infectar qualsevol persona que practique sexe oral a una persona infectada, o algú que es faça un tatuatge amb una agulla utilitzada prèviament en una persona amb el virus. A més, les mares poden transmetre el VIH a les criatures durant l'embaràs, el part i l'alletament.

També et pot interessar