Directes
Ara en la televisió
DEL TWIST AL CLIC
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Joan Carles I abandona Espanya amb les seues finances sota investigació

Les autoritats suïsses han remés a la Fiscalia espanyola les investigacions sobre els suposats fons que té en paradisos fiscals.

El rei emèrit Joan Carles I / Efe.

El rei emèrit, Joan Carles I, ha comunicat el seu fill, Felip VI, la “meditada decisió” que ha pres de traslladar la seua residència fora d'Espanya davant la repercussió pública que estan tenint “certs esdeveniments passats” de la seua vida privada. Fa aquest pas, segons ha informat el Palau de la Zarzuela en un comunicat aquest dilluns, perquè l'actual monarca puga dur a terme la seua funció de cap d'Estat "des de la tranquil·litat i l'assossec".

Tot i això, continuarà sent membre de la família reial i conservarà el títol de rei que se li va reconéixer després de l'abdicació, per la qual cosa l'estatus es manté invariable, segons han informat fonts de la Casa del Rei. Zarzuela no desvela, de moment, en quin país viurà a partir d'ara el pare de Felip VI. No obstant això, diversos mitjans portuguesos apunten que Joan Carles I s'ha instal·lat a Estoril, al municipi de Cascais (Portugal), el mateix lloc on va viure part de la seua infància i on van residir els seus pares durant bona part dels anys d'exili. Altres mitjans, en canvi, el situen a la República Dominicana. Segons ABC, es va traslladar aquest cap de setmana a Sanxenxo (Pontevedra) i des d'ací es va desplaçar a Porto per a agafar un avió i viatjar a l'aeroport de Santo Domingo. El Mundo assegura que el monarca podria tornar a terres espanyoles al mes de setembre.

El que fora cap d'estat fins al 18 de juny del 2014 ha enviat una carta al monarca actual en què li ha traslladat la decisió, que assegura que adopta “amb profund sentiment, però amb gran serenitat”. En la missiva assenyala que durant el seu regnat sempre ha volgut “el millor” per a Espanya i per a la Corona, i que amb aquest pas enrere pretén facilitar l'exercici de les funcions de Felip VI “des de la tranquil·litat i l'assossec que requereix” la responsabilitat que té el monarca actual.

En el comunicat que ha fet públic la Casa del Rei, Felip VI agraeix la decisió de son pare i remarca la “importància històrica” que representa el regnat del rei emèrit, “com a llegat i obra política i institucional de servei a Espanya i a la democràcia”.

Comunicat íntegre difós per la Casa Reial

Els últims mesos el monarca ha estat sota escrutini públic per les creixents sospites de corrupció arran de les diverses informacions que s'han publicat en mitjans de comunicació sobre els seus suposats negocis opacs. El deteriorament que això ha provocat en la imatge de la Corona, junt amb l'obertura d'investigacions a Suïssa i Espanya sobre els fons que el rei emèrit tenia presumptament en paradisos fiscals, han provocat la decisió.

La Fiscalia del Tribunal Suprem investiga el presumpte cobrament de comissions il·legals derivades de la construcció de l'AVE a la Meca i altres possibles delictes derivats com frau a la Hisenda Pública o blanqueig de capitals. De moment, el ministeri públic està estudiant la documentació remesa per les autoritats suïsses sobre la investigació que hi mantenen oberta pel suposat cobrament de comissions i que afectaria Joan Carles I i està a l'espera de rebre més informació. L'advocat del rei emèrit ha fet públic un altre comunicat en què assegura que, tot i abandonar Espanya, Joan Carles I està a disposició de la Fiscalia per a qualsevol tràmit o actuació que es considere oportuna. Fonts de la Fiscalia, de fet, expliquen que el canvi de residència no perjudica necessàriament la investigació, que continua centrada a examinar la documentació suïssa.

L'eixida del monarca de la Zarzuela, on ha residit més de 57 anys, té lloc quatre mesos després que Felip VI decidira despullar-lo de l'assignació pressupostària de quasi 200.000 euros anuals que percebia de la Casa del Rei i renunciara a l'herència que li poguera correspondre tenint en compte els orígens foscos de la fortuna de l'excap d'estat.

La decisió no suposarà cap canvi en la situació de la reina Sofia, que mantindrà la residència al Palau de la Zarzuela i continuarà amb l'activitat institucional. Fins ara, Sofia ha quedat al marge de la controvèrsia per no tindre relació amb els presumptes negocis en els quals va poder participar el rei emèrit.

Moncloa reconeix l'exemplaritat de Felip VI

El govern espanyol ha expressat el seu respecte a l'anunci del rei Joan Carles i ha subratllat el seu reconeixement al "sentit de l'exemplaritat i transparència que sempre han guiat el rei Felip VI" des de la seua arribada a la prefectura de l'Estat. Amb aquest missatge han valorat l'anunci de la Casa del Rei, tot i que han evitat pronunciar-se directament sobre el trasllat del rei emèrit fora d’Espanya.

Els partits republicans critiquen la "fugida”, PP i Cs respecten la decisió

Tot i això, des d’Unides Podem sospiten que aquesta decisió pot tindre com a objectiu dificultar la investigació judicial en la qual està immers. De fet, el vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha qualificat d’indigna la "fugida" a l'estranger del rei Joan Carles. En la seua opinió, hauria de respondre pels seus actes a Espanya i davant el seu poble. El diputat de Compromís, Joan Baldoví, s’ha qüestionat si el rei emèrit també ha traslladat aquesta decisió al Tribunal Suprem. “Tots els investigats poden abandonar Espanya? O només els emèrits?”, es pregunta en Twitter.

Esquerra Unida, en el seu compte oficial en les xarxes socials, ha subratllat que, "seguint amb la tradició familiar”, Joan Carles de Borbó abandona el país i pretén fer "Borbó i compte nou...".

Aquestes reaccions contrasten amb la dels populars, que han destacat el "paper determinant i decisiu" que va tindre Joan Carles en l'arribada de la democràcia a Espanya i han fet una crida a la unitat al voltant del cap de l'estat i a la institució que representa. Pel que fa a Ciutadans, també han manifestat el seu respecte cap a la decisió del rei emèrit i el seu “total suport” al rei Felip VI en el seu compromís "amb el bon nom" de la monarquia.

Des de Vox han anat més enllà i han denunciat que els partits de l'esquerra volen "un linxament públic" del rei emèrit, ja siga amb ell "viu" o amb les seues "restes mortals".

També et pot interessar