Manuel Vilar: "Amb la denúncia [per abusos sexuals] vaig aconseguir que traslladaren el capellà d'Artana a un altre poble"

Una víctima d'abusos a l'església reclama un protocol per a regular els moments d'intimitat dels religiosos amb els menors.

Manuel Villar ha denunciat que el capellà d'Artana va abusar d'ell quan tenia 14 anys
Manuel Villar ha denunciat que el capellà d'Artana va abusar d'ell quan tenia 14 anys

Als 14 anys Manuel Vilar va comprovar en primera persona els rumors sobre les "mans llargues" del capellà d'Artana, a la Plana Baixa. Els abusos passaren de la parròquia a la casa de la víctima, que el religiós visitava amb qualsevol excusa. Ignorants de la situació, els pares de Vilar li permetien l'accés, fins i tot a l'habitació del menut. Els tocaments es prolongaren durant més d'un any fins que Villar va dir que ja n’hi havia prou.

"El capellà era una autoritat al poble. Era impensable que eixe home fera el que deien que feia, fins que ho vaig comprovar", ha explicat en una entrevista al Matí À Punt, on ha relatat la vergonya, el mur de silenci i el mecanisme d'ocultació que ha acompanyat el seu cas.

El de Manuel Vilar és un dels pocs testimonis públics d'abusos en l'Església a la Comunitat Valenciana, que ha tret a la llum una investigació del diari El País

"He tardat 36 anys en poder donar visibilitat [a aquells abusos]", ha explicat Vilar. L'home ha relatat el periple de reunions infructuoses per a denunciar la conducta del capellà. I també la incomprensió amb què es va trobar en els intents de donar tràmit legal i dimensió pública a la situació, fins que finalment va detectar un canvi de sensibilitat en la societat.

El bisbat de Sogorb-Castelló va ocultar els abusos

Villar va ocultar els abusos als pares i va decidir traslladar-los, amb l'ajuda d'un amic, a les autoritats religioses, fins arribar al bisbat de Sogorb-Castelló. En les entrevistes que va mantindre amb quatre capellans i el bisbe, Vilar es va sentir qüestionat. Els religiosos minimitzaven el problema i li traslladaren paraules de comprensió cap al presumpte agressor, de qui arribaren a dir-li que "potser s'havia enamorat".

Amb tot, poc després de la denúncia el capellà va ser destinat a un altre municipi, Montant, la seua localitat natal, on va exercir fins que va morir. "No vaig aconseguir que el tancaren a la presó, però almenys el traslladaren a un altre poble", ha explicat Vilar. Tres dècades després  el bisbat ha confirmat durant la investigació periodística que aquell trasllat s'havia produït per les sospites d'abusos. Abans, els intents de denúncia per la via penal, quan la víctima va assolir la majoria d'edat, van fracassar. 

Amb el temps, Manuel Vilar ha conegut més casos com el seu al municipi, i fins i tot més greus. En tots la vergonya de les víctimes i dels familiars va tapar l'escàndol.

Un protocol religiós per a regular les situacions d'intimitat amb menors

Vilar saluda el canvi d'aires a l'Església catòlica contra els abusos sexuals des de l'arribada del papa Francesc, però creu que les bones paraules quedaran en sac foradat mentre no es concreten en accions. Per això, aprofitant l'atenció mediàtica que l'ha permés la seua denúncia, reclama un protocol per als casos en què els religiosos tenen accés als menors en situacions d'intimitat, de la mateixa manera que, per exemple, es fa per als professionals de la ginecologia. 

"Durant els 15 anys que [el religiós] va exercir al poble va tindre al seu abast una gran quantitat de xiquets. Des dels sis anys ens tenia en les seus mans amb el catecisme. I a partir dels 14 s'inventava reunions, a les quals ens feia passar d'un en un, i aprofitava per a fer-nos tocaments", ha explicat Vilar. "Em preocupa que no hi haja cap protocol per a evitar que un capellà tinga aquestes situacions d'intimitat amb els xiquets. En un poble com el meu no hi havia altres opcions que justificaren que un adult es quedara a soles amb els xiquets", explica.

Credibilitat zero a l'Església

El Matí À Punt també ha entrevistat el psiquiatra, activista i víctima d'abusos sexuals en l'Església, Miguel Urtado. Després d’haver-se reunit a la Ciutat del Vaticà amb representants de l'Església, com a portaveu de la plataforma mundial de víctimes d'abusos, es mostra escèptic i critica els anuncis del papa Francesc. El mateix que Villar, Urtado reclama propostes concretes i que l'Església establisca un mecanisme o protocol clar per a denunciar i expulsar de la institució els acusats d'actes de pederàstia. 

"Credibilitat zero" dona Urtado a les promeses del pontífex. "Hem sigut rebuts pel comité organitzador, però no escoltats perquè totes les demandes han sigut ignorades. [El papa Francesc] no ha citat cap de les nostres peticions en el discurs que ha pronunciat", ha dit.

També et pot interessar

stats