Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

De la tornada a la desescalada al confinament voluntari: les mesures dels territoris per a contindre els rebrots

Molts municipis espanyols han retrocedit a fase 2 o inclús a la 1, com el cas de Totana, davant la proliferació dels contagis.

De la tornada a la desescalada al confinament voluntari: les mesures dels territoris per a contindre els rebrots

Des de la fi de l'estat d'alarma i el començament de la nova normalitat s'han anat relaxant les mesures per a contindre la pandèmia del coronavirus. No obstant això, tot i que en un principi la situació estava controlada, d'una forma o altra, s'ha tornat a descontrolar en algunes zones del país.

Actualment, a Espanya hi ha 281 brots actius segons dades del Ministeri de Sanitat. Alguns s'han donat en l'àmbit social i festiu, altres en l'àmbit laboral i molts en el familiar. Per aquest motiu, moltes comunitats autònomes, comarques o municipis han decidit tornar a implementar noves mesures per evitar la propagació del virus. Endarrerir de fase, sol·licitar un confinament voluntari a la població o demanar un registre de dades als visitants són algunes d'elles. Ací en fem un repàs:

Múrcia: Totana torna a la fase 1

Les autoritats murcianes han decretat que el municipi de Totana, a Múrcia, torne a la fase 1 de la desescalada a causa d'un brot originat en un pub que ja ha donat almenys 55 positius de Covid-19.

El govern regional no descarta que la xifra augmente en els pròxims dies perquè en el local van estar unes 300 persones que s'han sotmés a les proves PCR. De moment, estarà prohibida l'entrada i l'eixida del municipi, es tancaran els centres de dia i les visites a les residències estaran restringides.

Navarra: fase 2 per al barri de Mendillorri de Pamplona

La concentració de casos en el barri de Mendillorri, a la capital navarresa, ha ocasionat que el govern regional active la tornada a la fase 2 a la zona. El principal motiu d'aquest brot és l'oci nocturn i la necessitat de socialització per part dels més joves. De fet, el 93% dels 122 infectats registrats fins ara són persones compreses entre els 17 i els 28 anys.

Aquest barri ja va ser notícia en els últims dies per ser el lloc elegit per uns joves per a organitzar un partit de futbol que havia de disputar-se el dilluns 20 de juliol entre persones infectades de coronavirus i persones no infectades.

Aragó: una de les comunitats més preocupants

L'ascens en el nombre de casos de coronavirus a la comunitat autònoma d'Aragó ha convertit la zona en un dels punts calents de l'Estat i ha motivat que el govern regional active el protocol i faça retrocedir a la fase 2 diverses comarques, fins i tot les ciutats d'Osca i Saragossa. En total, s'han detectat 415 nous contagis en 24 hores, 64 a la província d'Osca, 18 a la de Terol i 333 a la de Saragossa; i ja sumen prop de 3.000 en quinze dies.

Davant d'aquesta situació, les mesures que s'han decretat són que les comarques dels Monegres, el Baix Cinca, el Baix Aragó-Casp i la ciutat i contornada de Saragossa passen a l'equivalent a la fase 2 tal com la coneixem. Aquestes zones hauran d'afrontar restriccions de l'oci nocturn i el tancament obligatori a les dotze de la nit. A més, es tanquen les penyes, es prohibeix el botellot i es limiten les reunions, tant públiques com privades, a un màxim de deu persones. La resta d'aforaments de comerç, cinemes o autobusos oscil·laran entre el 30 i 40% d'ocupació i el de les terrasses d'hoteleria es redueix al 50%.

D'altra banda, la ciutat d'Osca més les comarques del Cinca Mitjà i la Llitera també han retrocedit a una mena de fase 2, però amb certa flexibilització de les mesures.

Catalunya: el Segrià i Lleida, estabilitzats; Barcelona, disparada

Els brots de la comarca lleidatana del Segrià i de la mateixa ciutat de Lleida ja comencen a estabilitzar-se. Els casos van començar a augmentar a partir del 17 de juny, però no va ser fins al principi de juliol que el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va decretar el confinament perimetral dels dos territoris. En total s'han registrat 70 brots amb 169 persones ingressades en hospitals públics i privats. Per aquest motiu, entre altres mesures per a contindre i combatre l'epidèmia, també es troba la construcció d'un hospital de campanya a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

On els brots encara no estan neutralitzats són a la ciutat de Barcelona i la seua àrea metropolitana. Només en l'última actualització s'han comptabilitzat 480 nous casos de coronavirus. Per això a la zona s'han implementat les mateixes mesures que ja estaven aplicant-se a tres barris de l'Hospitalet de Llobregat. Entre aquestes es troben la restricció de reunions de més de deu persones, la recomanació de quedar-se a casa i es va cancel·lar la nova data de la diada de Sant Jordi que estava prevista que se celebrara aquest 23 de juliol.

Galícia: els brots d'A Mariña, controlats

Una altra de les zones que tornen a respirar és la d'A Mariña, a Galícia. Aquesta comarca va ser una de les primeres a decretar el confinament després de l'estat d'alarma. A més de la restricció de la mobilitat, el govern autonòmic també va reduir l'horari de l'hostaleria.

El primer municipi que va superar el brot i va aconseguir tornar a una certa normalitat va ser Xove, origen del primer focus que havia sigut importat de Catalunya. No va ocórrer així a Burela, on s'han mantingut uns dies més amb les mateixes restriccions. No obstant això, des de fa dos dies el govern de Núñez Feijóo ha tornat a alçar les restriccions i els habitants d'A Mariña ja poden entrar i eixir sense restriccions.

Una altra de les mesures que implantarà Galícia té a veure, precisament, amb les entrades al territori. El president de la Xunta ha anunciat aquest dijous que els viatgers que arriben des de zones en les quals hi haja una "incidència epidemiològica alta" hauran de notificar "amb caràcter obligatori" les seues dades de contacte.

Els viatgers tindran un termini de 24 hores per a aportar aquesta informació, de la qual podran donar compte a través d'un formulari electrònic en una pàgina web habilitada per a tal fi o bé mitjançant una trucada telefònica.

Comunitat Valenciana: confinament voluntari i restriccions a l'oci

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que, de moment, no pretén realitzar un tancament generalitzat de les activitats d'oci nocturn com ja va succeir a Gandia, a la Safor, fa uns dies a causa d'un brot de coronavirus. Concretament, van ser 77 casos nous els que van obligar al fer que s'establiren aquestes mesures.

Precisament l'oci nocturn va ser el causant d'un altre brot en una discoteca de Peníscola, a la comarca del Baix Maestrat. Aquesta situació ha ocasionat que dos municipis pròxims, la Pobla de Benifassà i Canet lo Roig, hagen fet la recomanació a la seua població de no eixir de les seues cases i, especialment del municipi, si no és que siga estrictament necessari.

el Baix Maestrat la Safor

També et pot interessar