La ultradreta continua activa en la Comunitat Valenciana

'La qüestió' ha parlat amb veus expertes i víctimes de l'extrema dreta que indiquen que les accions d'aquests col·lectius gaudeixen de certa impunitat.

La ultradreta continua activa en la Comunitat Valenciana
La ultradreta continua activa en la Comunitat Valenciana

Guillem Agulló va morir el 93 i el seu assassí va passar només quatre anys a la presó. No fou considerat un delicte d'odi. 27 anys després, la ideologia ultra dels qui assassinaren Guillem té representació institucional. Tant autonòmica com a l'estat. Per això, en el programa de La qüestió d'aquesta setmana s'ha parlat del discurs de l'odi i de l'extrema dreta. Creiem pertinent preguntar si es blanquegen les accions violentes i si aquests individus gaudeixen de certa impunitat.

Per això, en el programa s'ha comentat com el discurs dels grups de la ultradreta ha estat molt present en les xarxes socials i, en algunes ocasions, s'ha traslladat també al carrer. Les deslegitimacions al nou govern, les acusacions de traïdoria o el qüestionament del recompte electoral són només alguns exemples del pensament que difonen aquests col·lectius.

En l'entrevista al pare i la germana de Guillem Agulló s'ha preguntat per què aquest crim no es va considerar un delicte d'odi i es va rebutjar una possible motivació política. També s'ha parlat de les amenaces que ha patit la família. Al llarg de les seues intervencions, la família d'Agulló ha remarcat com els actes del feixisme van ser tan salvatges que encara els semblen “impossibles”.

La història de l'assassinat de Guillem Agulló prompte es convertirà en una pel·lícula dirigida per Carlos Marqués-Marcet. En una conversa en directe amb el director, s'han relatat els diversos atacs que ha rebut l'equip de producció a l'hora de realitzar el rodatge. En La qüestió també s'ha parlat amb el productor de la pel·lícula, Rafa Molés, que ha destacat que aquesta pel·lícula té com a objectiu convertir-se en un reconeixement a la lluita antifeixista.

Anna López, doctora en Ciències Polítiques i experta en extrema dreta també ha participat en el programa per tal d'analitzar l'actual comportament d'aquests grups i quines haurien de ser les conseqüències. A més, López ha destacat com després dels incidents en la manifestació del Nou d’Octubre de 2017, es veu per primera vegada arreu de l'estat que als carrers de València hi ha violència. En el programa també s'han contat les històries de Yolanda Seva, diputada del PSPV-PSOE per Alacant, i d'Àngel Vázquez, regidor de l'Ajuntament de Burjassot. Ambdós van patir agressions dels col·lectius ultres per demostrar la seua ideologia.

Pròxim temporal de neu, pluja, vent i fenòmens costaners

El programa ha dedicat uns minuts a la previsió de l'oratge, ja que el temporal previst al final de la setmana ha adquirit la categoria de notícia. Amb l'ajuda del meteoròleg d'À Punt Mèdia Marc Santandreu s'ha analitzat la previsió del que sembla un fort temporal de neu, pluja, vent i fenòmens costaners. Pràcticament totes les zones de l'interior es veuran afectades per la neu, mentre que el vent i la mala mar se centraran en les zones litorals on, a més, hi haurà pluges persistents.

Per a analitzar els fets i els continguts que s'han mostrat al programa, aquesta setmana en La qüestió s'ha comptat amb la participació dels periodistes Pilar Tamayo i Miquel Ramos i de la professora de la Universitat de València Beatriu Cardona.

També et pot interessar

stats