El videojoc Among Us inspira una campanya valenciana per a detectar notícies falses
El 86% de la població espanyola no distingeix entre una notícia vertadera i les informacions falses, segons un estudi de la Universitat Complutense.
Compartir informació falsa a través de les xarxes socials o aplicacions de missatgeria pot tindre conseqüències negatives, com ara danyar la reputació de la persona o provocar alarma social. Un gest que la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital s’ha proposat impedir. Per això, ha llançat una campanya dirigida a la població jove entre 14 i 18 anys contra la propagació de notícies falses amb la finalitat de promoure el bon ús de les tecnologies i afavorir l’alfabetització digital i mediàtica.
Les xifres són preocupants. El 86% dels espanyols no distingeix entre una notícia vertadera i les informacions falses, segons l’Estudi sobre l’impacte de les fake news a Espanya de la Universitat Complutense de Madrid. A més, el mateix informe destaca que el 60% de les persones enquestades reconeix haver-se cregut una notícia falsa en alguna ocasió.
Amb tot, la consellera d’Innovació, Carolina Pascual, ha indicat que el jovent “té un gran maneig dels dispositius, però també necessita desenvolupar habilitats d'alfabetització digital i mediàtica perquè no es produïsca una bretxa de mal ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC)”.
De la mateixa manera, la directora general de la Lluita contra la bretxa digital, María Muñoz, ha assenyalat que s’ha de treballar perquè les persones “adquirisquen un sentit més crític amb el contingut en línia”.
Sigues bon tripulant. Pensa. Cerca. Contrasta
La campanya emula l’estètica d’un videojoc molt popular actualment entre el públic adolescent, l’Among Us, en el qual l’objectiu principal és trobar l’impostor entre els tripulants d’una nau espacial.
Amb el lema “Sigues bon tripulant. Pensa. Cerca. Contrasta”, la Conselleria ha elaborat una guia ràpida per a detectar aquella informació falsa que ens pot arribar a través de xarxes socials o aplicacions de missatgeria.
Així entre les recomanacions es troba dubtar de titulars cridaners que usen majúscules, interrogacions o exclamacions i assegurar-se que les imatges no han sigut manipulades o tretes de context. Parar atenció a les faltes d’ortografia i buscar les informacions en diferents mitjans són altres consells per a destapar les notícies falses.
La campanya es difondrà a través de les xarxes socials amb vídeos que proposen conductes positives de responsabilitat sobre la informació que reben i transmeten i stickers descarregables en el web sebuentripulante.gva.es.