11.02.2021 | Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
En el passat, la majoria de les científiques signava els seus descobriments amb el nom d'un company de laboratori i veien com els seus treballs, mereixedors d'un Premi Nobel, se’ls emportaven els homes. És el cas de Lise Meitner. La investigadora austríaca va descobrir la reacció de la fissió nuclear, però el Nobel de Química se'l va emportar el seu col·laborador. Segons fonts de la llista oficial dels Premis Nobel, de les 337 persones que han aconseguit un Nobel en disciplines com Física, Química, Fisiologia o Medicina, només 23 són dones, és a dir, un 6,8%.
La invisibilització sistemàtica del treball de les científiques ja va ser denunciada el 1870 per l'activista Matilda Joslyn Cage. Aquest fenomen social, conegut precisament com a “efecte Matilda”, suposa un impacte desolador per a les xiquetes que creixen sense referents femenins en la ciència.
Aquest dijous en El dia À Punt hem volgut analitzar aquesta realitat amb motiu del Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Hem comptat amb el testimoni i les reflexions de la doctora Pilar Medina, al capdavant del grup d’investigació en hemostàsia, trombosi, arteriosclerosi i biologia vascular de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe de València