Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

17.02.2021 | Tenim memòria: Copa de l'Espanya Lliure del 1937

Temporada 122 min.
tp

El Llevant Unió Esportiva jugarà el pròxim 4 de març la tornada de la semifinal de la Copa del Rei contra l’Athletic Club. El primer duel va quedar 1-1 i això ha tornat a activar el debat que, en cas de guanyar-la, no seria la primera copa.

El 18 de juliol de 1937, en plena guerra civil espanyola, l’equip granota va guanyar la Copa de l'Espanya Lliure en una final disputada contra el València CF. La copa va quedar oblidada fins que l'any 2007, la diputada d'Esquerra Unida-Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Isaura Navarro, va traslladar al Congrés el record del trofeu i per unanimitat se'n va aprovar el reconeixement. Però finalment la Federació Espanyola de Futbol va emetre un informe desfavorable i ara per ara, encara no reconeix el títol.

“Per a l'afició, el reconeixement significaria fer justícia’"

En l'espai “Tenim memòria” d'El dia À Punt hem volgut recordar i raonar al voltant d'aquesta gesta granota que ha tornat al centre del debat esportiu. Així, hem comptat amb la paticipació de diverses veus expertes: la periodista i cap de programes esportius d'À Punt, Yolanda Damià; el responsable de l'Àrea de Patrimoni Històric del Llevant UE, Emilio Nadal; el president de la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana, Salva Gomar, i el periodista Felip Bens, coautor junt amb José Luis García Nieves d'Històries del Llevant UD. 110 anys d'un club immortal (1909-2019).

“Per a l'afició, el reconeixement significaria ‘fer justícia’ perquè és part de la nostra història”, ha manifestat Yolanda Damià. “Existeix una copa, un partit i un fet: es va disputar i es va guanyar una copa sota un govern legal. S'ha de reconéixer pel sentiment que suposa per al club i pel seu caràcter simbòlic en el futbol nacional”.

També hem escoltat el testimoni d'Ernesto Calpe, fill d'Ernesto Calpe, el capità del Llevant quan va guanyar la Copa de la República el 1937. “Mon pare em va contar que hi hagué una festa molt gran i que va durar pràcticament una setmana ací, en tota la zona dels Poblats Marítims”, ha recordat.

Sobre aquest mateix tema, el web d'À Punt ofereix a la carta el documental La Copa de l'Espanya Lliure. Disponible, ací.

Programes

Més

Clips

Més

En sèrie

Més

Tenim memòria

Més

Jajajers

Més

La llanterna màgica

Més

Gent que suma

Més

Tastaolletes

Més

Putxero de divendres

Més

Cultura

Més

Pega-li la volta

Més

De ruta

Més

Ciència

Més

Gran pantalla

Més

Tema del dia

Més

De banda a banda

Més

Opinió

Més

Vides desafinades

Més

Publicitat i màrqueting

Més

Continguts