24.02.2021 | Ciència

Part 25 Temporada 1 19 min.
tp

Aquesta setmana hem començat el temps de ciència parlant de la missió espacial del Perseverance i hem acabat raonant sobre botànica amb l'ajuda de tota una experta, Rosa Porcel. Coneguda a les xarxes socials com Biomara, aquesta divulgadora científica és doctora en Bioquímica i Biologia Molecular. Treballa a l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, un centre que pertany a la Universitat Politècnica de València i el CSIC. També és professora associada de la Universitat Jaume I de Castelló.

L'any passat va publicar Eso no estaba en mi libro de botánica, de la editorial Guadalmazán, una obra on Porcel reivindica la importància de les plantes. "La nostra vida depén de les plantes i no només per l'alimentació. Tot el que tenim al nostre voltant s’hi basa: paper, tetrabric, cotó de la roba; moltes medicines tenen l'origen en principis actius vegetals i molts descobriments s'han dut a terme en plantes", destaca.

Durant una conversa distesa i enriquidora amb la professora Porcel, hem parlat del vincle de les plantes amb la ciència, la història i, fins i tot, les llegendes.

"Les bruixes eren en realitat hereves de les curanderes de l'antiguitat que coneixien molt bé les plantes que havien d'usar i els efectes que ocasionaven. Les utilitzaven per a medicina i les seues pocions. Utilitzaven plantes perilloses per a qui no les conega bé com la mandràgora o la belladona", ha explicat.

El llibre ens ofereix curiositats i anècdotes d'una gran varietat de plantes, totes amb alguna cosa especial, si bé a Rosa Porcel la fascinen especialment les carnívores: "Com s'ho fan per a aconseguir els nutrients que els falta: el nitrogen a partir d'insectes i, fins i tot, són capaces d'alimentar-se de xicotets mamífers".

Una de les curiositats més cridaneres que ens ha descobert la científica és que es comuniquen. És a dir, que tenen la capacitat de reaccionar contra un perill o l'estrés que causa una plaga i comunicar-ho a altres plantes més properes. S'avisen per a protegir-se.

"Això està totalment demostrat. Les plantes es comuniquen per l'aire, a través de l'emissió de molècules, i per terra, a través de les arrels. Estan connectades per una xarxa com si fora internet. Es tracta d'un llenguatge molecular", assenyala Porcel.

Aquesta és només una xicoteta de les moltes curiositats que ens ha contat sobre el món fascinador de les plantes i la botànica. Tota l'entrevista està disponible en el podcast.

stats