El Ministeri de Treball reforçarà la inspecció i les multes per a lluitar contra els falsos autònoms
Yolanda Díaz avança que enguany s’establirà un sistema unificat de subsidi per desocupació per a ampliar la protecció.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha comparegut en el Congrés aquest divendres per a avançar quines seran les línies prioritàries del departament que encapçala. Ha avançat que una de les prioritats és abordar la situació dels falsos autònoms, i per això es reforçaran les inspeccions de Treball i s’actualitzaran les sancions per a lluitar contra el frau laboral. “Un jove en bicicleta amb un mòbil no és un treballador autònom”, ha argumentat.
Recentment, la justícia va donar la raó a 97 repartidors de l’empresa Roodfoods Spain, matriu de Deliveroo, en determinar que són empleats i no autònoms, com sostenia la companyia. Un informe de la Inspecció de Treball determinava que aquests repartidors estaven sota una “falsa aparença” d’autònoms per compte propi per a “encobrir” una relació laboral ordinària amb Deliveroo.
Davant la proliferació d’aquests negocis de repartiment a domicili, Díaz anuncia el reforçament d’efectius de la Inspecció de Treball i l’ús de mecanismes de big data per a enfortir el sistema de control i endurir les sancions en la lluita contra el frau. Els esforços, segons ha dit, se centraran a detectar l’abús de la contractació temporal concatenada, l’ús fraudulent del contracte a temps parcial amb jornades no declarades i la identificació de relacions extralaborals que haurien d’articular-se a través de contractes de treball, com, per exemple, els falsos autònoms, falsos cooperativistes i falsos becaris.
Unificació del sistema de subsidi
La ministra de Treball ha anunciat també que enguany estarà enllestit un sistema unificat de subsidi per desocupació que ampliarà el sistema de protecció i n’augmentarà la cobertura. Segons ha assenyalat, el Ministeri es marca com un gran objectiu establir un nou sistema de protecció assistencial i augmentar l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (Iprem).
“En el marc del diàleg social proposarem una nova regulació del sistema de protecció assistencial per desocupació, dotant-lo de més estabilitat per a fer possible elevar la taxa de cobertura i la intensitat de la protecció de les persones desocupades que ho necessiten”, ha afirmat.
Mesurar l'impacte del salari mínim
Un altre dels anuncis que ha fet la ministra és la creació d'una comissió d'experts que avaluaran l'impacte econòmic i social de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI). També hauran de determinar quina ha de ser la xifra que concreta l'objectiu del 60% del salari mitjà de 2023. Aquesta dada difereix segons diversos organismes i sindicats i s'emmarca en la consulta que la Comissió Europea ha llançat recentment als agents socials com a primer pas per a fixar un salari mínim comunitari. A Espanya, segons ha explicat Díaz, el SMI continuarà augmentant més enllà dels 950 euros fixats per a aquest 2020 en el marc del diàleg social.