• La Fiscalia conclou aquest dilluns l’informe sobre l'eixida a borsa de Bankia

  Notícies Economia | 09/09/2019 10:20
  À Punt NTC
  Imatge del monitor de l'Audiència Nacional de la intervenció de la fiscal Carmen Launa

  Imatge del monitor de l'Audiència Nacional de la intervenció de la fiscal Carmen Launa / Fernando Villar (Efe)

  L'Audiència Nacional reprén aquest dilluns el juí per les presumptes irregularitats en l'eixida a borsa de Bankia, jornada en la qual està previst que concloga l'informe d'una Fiscalia Anticorrupció que sosté que els exgestors de l'entitat es "van concertar" per a ocultar les deterioracions del grup

  Segons ha denunciat la fiscal Carmen Launa en les últimes tres sessions, els antics administradors del banc, liderats per l’expresident Rodrigo Rato, van infondre al mercat una "falsa confiança" en incloure en el fullet de l'operació uns comptes "falsejats" que va avalar l'auditor extern.

  En la seua opinió, aquests "artificis comptables" van començar amb la creació mateixa del grup BFA, el desembre de 2010, a fi d'ocultar les deterioracions milionàries que arrossegaven les caixes en el moment de la seua integració, més concretament Bancaixa, a la qual es va dotar d'una aparença fictícia de solvència.

  La Fiscalia demana huit anys i mig de presó per a Rato i cinc per a Olivas

  En l’escrit final, Launa demana huit anys i mig de presó per a Rato per presumpta estafa a inversors i falsedat comptable, pena sensiblement superior a la que reclama per a Olivas i l'exconseller executiu de Bankia, José Manuel Fernández Norniella, que s'enfronten a cinc i sis anys de presó, respectivament. A més, sol·licita dos anys i mig de presó per a Sánchez Barcoj i baixa a entre sis i nou mesos de presó el possible castic per l'exvicepresident de Bankia Francisco Verdú.

  L'acusació es fa extensible a deu persones més, els exconsellers del grup amb presència en les comissions d'auditoria (com l'exministre de l'Interior Ángel Acebes), i l'auditor Francisco Celma i l'interventor Sergio Durá, per als quals demana fins a dos anys de presó.

  Una vegada finalitze l'explicació de la fiscal, seran les acusacions, populars i particulars, les que comuniquen el seu informe.