• Preocupació en el sector citrícola pel possible impacte de les retallades

  Notícies Societat | 10/09/2019 17:30
  À Punt NTC
  Un camp de cítrics en una imatge d'arxiu

  Un camp de cítrics en una imatge d'arxiu / Europa Press

  La Unió de Llauradors i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) temen que l'ajuda de huit milions que la Conselleria d'Agricultura va anunciar per a compensar les pèrdues de la campanya citrícola no arriben a materialitzar-se per les retallades previstes pel Consell per al 2019 degudes a la falta de pressupost derivada de l'absència de govern a Espanya.

  La Unió critica en un comunicat que a les portes de la campanya citrícola 2019-2020 es "desconeguen les ajudes de mínims promeses" mentre que el Consell avança retallades, que la Unió calcula en 58 milions en Agricultura, i què considera que poden afectar directament les ajudes promeses.  

  Per la seua banda, AVA assegura que ha conegut que l'exconsellera Elena Cebrian es va negar a tramitar les ajudes de la Generalitat per al sector citrícola quan es convocaren les eleccions, malgrat que el document estava preparat al maig. Per a l'associació agrària, si es confirmara la congelació d'aquestes subvencions, es tractaria d'un fet “especialment greu" que comprometria la credibilitat del Consell i que afonaria un sector en crisi. Per aquest motiu AVA-Asaja reclama a Agricultura la reactivació de les ajudes i que "complisca el compromís amb el sector".

  La Unió recorda que la campanya de cítrics 2018-2019 va ser desastrosa, fins al punt que va representar una redacció de 279 milions en els ingressos dels productors. L'organització recorda que "les ajudes de mínims pretenien la continuïtat de les explotacions citrícoles a través del manteniment de la seua activitat i evitar que nombroses parcel·les siguen definitivament abandonades, amb la disminució consegüent de l'activitat econòmica i la pèrdua de biodiversitat que això comporta, a més de la pèrdua de llocs de treball en el sector".