Veneçuela, el ‘ritornello’ del Carib

Maduro i Guaidó tornen a cridar els seus a eixir al carrer: el primer proposa diàleg i el segon només considera el final del que anomena "usurpació".

Veneçuela no troba el camí d'eixida de la crisi

El dia a dia de Veneçuela s’ha convertit en un ritornello, en un permanent fer i desfer com el matalafer. Un dia més, i ja hem perdut el compte, Nicolás Maduro i Juan Guaidó han ajuntat els seus a Caracas. Per separat, és clar.

La novetat és que el president Maduro ha fet una crida al diàleg per a posar fi a la crisi. Amb l’acompanyament de Mèxic, l’Uruguai, Bolívia i els països del Carib, Veneçuela pot instal·lar una mesa de diàleg nacional amb tots els sectors culturals, econòmics, polítics i socials, segons ha dit Maduro aquest dissabte en la multitudinària concentració de Caracas.

Però a Juan Guaidó, líder de l’oposició i president de l’Assemblea Nacional, no li val el diàleg. Vol la desaparició de Maduro, a qui considera un usurpador. I si Maduro busca el suport de Mèxic, l'Uruguai i Bolívia, Juan Guaidó comparteix full de ruta amb Donald Trump. Divendres el vicepresident nord-americà, Mike Pence, anunciava noves sancions a Veneçuela pels enviaments de petroli a Cuba. Diu Guaidó que "l’única ingerència que no permetrem és la de Cuba a Veneçuela".

Guaidó ha insistit a demanar a la població que isca al carrer. "Tots al carrer fins a posar fi a la usurpació!", és el crit de guerra del líder opositor. El 23 de gener, quan es va autoproclamar president interí, es va marcar un termini d’un mes per a posar fi al règim chavista, implantar un govern de transició i convocar eleccions lliures. Han passat dos mesos i mig i la situació es podria descriure com a estacionària.

Els problemes econòmics i d’infraestructures també s’han consolidat com a crònics. Després de tres apagades elèctriques quasi generals, Nicolás Maduro insisteix a assenyalar estats estrangers com a responsables. A l’autoria inicial dels Estats Units, ara Maduro n’afegeix d’altres: "Des de Xile, des de Colòmbia, han fet atacs cibernètics amb el suport del govern dels Estats Units", assegura el president veneçolà.

A pesar dels intents de Guaidó per trencar l’estructura de poder de Maduro, aquest últim manté el suport de l’exèrcit i el control de les estructures del l’estat.

En l’àmbit internacional, Guaidó manté el suport dels Estats Units, de bona part dels països llatinoamericans i de la Unió Europea. Al seu torn, Maduro tracta de mantindre la connexió internacional a través de Cuba, Bolívia, Mèxic, l'Uruguai i els petits estats del Carib.

També et pot interessar

stats