Augmenta la tensió entre el govern espanyol i el català
L'actuació dels CDR i les declaracions de Torra provoquen avisos de l'Estat d'enviar la policia i aplicar el 155.
Els governs espanyol i català han començat a estirar la corda en una escalada de tensió que augmenta segons passen les hores. Augmenten les crítiques per la falta de control dels Mossos d'Esquadra davant de l'actuació dels Comités de la Defensa de la República (CDR) en tallar l'AP-7 i obrir els peatges el cap de setmana passat. I el mateix amb l es declaracions del president català, Quim Torra, advocant per la "via eslovena" per a aconseguir la independència. El govern central s'hi ha mostrat contundent. L'executiu espanyol ha avisat que enviarà la Policia Nacional a Catalunya si els Mossos no garanteixen l'orde públic i diu que no li tremolarà la mà per a aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.
La Moncloa assegura que el Consell de Ministres se celebrarà a Barcelona després dels dubtes d'Ábalos
Un dels símptomes d'aquest augment de la desconfiança s'ha evidenciat en les declaracions d’aquest dimarts del ministre de Foment, José Luis Ábalos, que no garanteix la celebració del Consell de Ministres previst el 21 de desembre a Barcelona. "Cal valorar si les coses que es fan per a bé aconsegueixen un resultat positiu, perquè el govern sempre ha de preservar la convivència", ha reflexionat Ábalos en unes declaracions a títol personal.
Per a tancar qualsevol dubte davant de les declaracions d’Ábalos, des de La Moncloa han assegurat que "per descomptat" el Consell de Ministres del dia 21 se celebrarà a Barcelona, "com estava previst".
En aquesta línia, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dimarts que l'Estat "es fia" del cos dels Mossos d'Esquadra, "però de qui no es fia massa, per les coses que veu, és del govern de Catalunya".
El govern espanyol adequarà la seua actitud "a la realitat del moment"
Alhora, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que el govern adequa la seua política i la seua actitud a la "realitat del moment" i als fets que esdevenen a Catalunya. Així, ha matisat que l'avís enviat a la Generalitat perquè explique la falta d'actuació davant dels talls en l'AP-7 protagonitzats pels CDR no significa que s'estiga preparant el terreny per a aplicar l'article 155 a Catalunya.
Segons Marlaska, es va observar com "no hi va haver cap intervenció" per part dels Mossos d'Esquadra i apunta al fet que és una realitat "difícilment discutible". Si les explicacions de la Generalitat no resulten convincents, Marlaska ha volgut deixar clar que l'Estat compta amb "instruments" per a garantir l'orde públic a Catalunya.
Per la seua part, el govern català es reuneix aquest dimarts i damunt de la taula té per a valorar les tres cartes enviades des del govern espanyol per part de la vicepresidenta i els ministres d'Interior i Foment perquè no es tornen a repetir els talls i les obertures dels peatges d'autopistes a Catalunya.
Crítiques a la via eslovena proposada per Torra
La via eslovena proposada per Quim Torra ha rebut dures crítiques dels partits polítics espanyols. El president català manté silenci, mentre que el seu partit assegura que se l'ha malinterpretat. Esquerra Republicana se’n desmarca, mentre que el PP i Ciutadans reclamen que s'aplique el 155. Vox es querellarà hui contra Torra davant del Suprem i en demanarà "la detenció immediata i la presó preventiva".
L'advocacia de l'Estat també està estudiant com intervindre a Catalunya, no només pels problemes d'inseguretat que s'han generat, sinó també per les declaracions del president de la Generalitat de Catalunya, on avalava la via violenta d'Eslovènia per a aconseguir la independència.