Compromís denuncia que la Fundació del Monestir de la Valldigna desvià 4,3 milions a empreses del cas Taula

Segons Ferri, l'entitat situada a la localitat de Simat funcionava "com una escola de corrupció per a persones clau d'aquesta trama".

El síndic de Compromís, Fran Ferri, en una imatge d'arxiu
El síndic de Compromís, Fran Ferri, en una imatge d'arxiu / I. Caballer (Corts)

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha denunciat que la Fundació Jaume II el Just, amb seu al monestir de la Valldigna, va desviar quasi 4,3 milions d'euros dels seus pressupostos a empreses investigades en el denominat cas Taula. Ferri acusa que es pretenia "conformar un entramat que, presumptament, servia per al pagament de suborns a dirigents populars i per a finançar de manera il·legal les campanyes del PP".

"Aquestes dades demostren que el PP va convertir el monestir en l'epicentre d'una trama corrupta que desviava diners que, en lloc d'anar a educació, sanitat o dependència, acabaven en sobres i en campanyes il·legals del Partit Popular", ha asseverat Ferri en un comunicat. El representant de la coalició ha expressat que l'entitat, situada a la localitat de Simat, funcionava "com una escola de corrupció per a persones clau d'aquesta trama", com l'autodenominat 'ionqui dels diners' i exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent.

El juny de 2016, Ferri ja va denunciar el desviament d'1,6 milions d'euros d'aquesta fundació a través de 56 factures a l'empresa Thematic Events. Les factures corresponen a àmbits molt diversos que van des de l'organització de festivals, fins al lloguer d'un cotxe per al desplaçament del gerent de la fundació, Vicente Burgos. Segons les investigacions policials, aquesta empresa va ser impulsada pel llavors treballador de la fundació, Marcos Benavent, com a part del mecanisme per a desviar diners públics.

En segon lloc se situava la constructora Cleop, investigada com a finançadora del PP, la qual va rebre de la fundació més d'1,4 milions d'euros. També destaquen els 974.620 euros que va rebre l'empresa Comunicación Gráfica Siglo XXI, i 322.011,05 euros d'Universo Selección, societat d'Enrique José Sospedra Barberà, nebot de la llavors alcaldessa de València Rita Barberà. Els altres 55.113 euros es van repartir entre altres empreses de la trama com Bérgamo, La Gràfica Integral, Via Libre, Engloba, Processcolor i WIC.

En total, "més de 4 milions d'euros abonats a deu empreses de la trama del cas Taula entre 2004 i 2009, en una fundació que es troba en procés de liquidació després que la gestió del PP deixara un forat d'11 milions d'euros", ha lamentat Ferri.

També et pot interessar

stats