El calendari i els terminis legals redueixen a set dies el marge de negociació per a la investidura

La falta d'enteniment entre PSOE i Podem abocaria a unes eleccions avançades el 10 de novembre.

El calendari i els terminis legals redueixen a set dies el marge de negociació per a la investidura
El calendari i els terminis legals redueixen a set dies el marge de negociació per a la investidura

El temps s'esgota. El calendari apreta i els terminis legals redueixen el marge per a tancar un acord de govern que permeta la investidura de Pedro Sánchez.

A l'espera de la reacció del PSOE a l'última proposta que Pablo Iglesias ha fet des de la tribuna del Congrés, l'única cosa clara és que, si no hi ha acord, les Corts Generals es dissoldran per llei el dilluns 23 de setembre.

El rei Felip VI ja ha convocat aquest dijous la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, al Palau de la Zarzuela. Aquest és el pas previ a la convocatòria d'una nova ronda de consultes amb els partits per a constatar si hi ha o no un candidat amb suports per a la investidura. A continuació Batet ha de fixar data i hora per a celebrar el debat a la cambra baixa.

Els terminis legals redueixen el marge de negociació perquè abans de la hipotètica dissolució de les Corts, el 23 de setembre, s'hauria d'haver debatut i votat la investidura. El debat hauria de començar el dimarts 17 de setembre per a donar temps a una primera votació l'endemà, dimecres 18, i a una segona 48 hores més tard, el divendres 20, en la qual Sánchez només necessitaria majoria simple a l'hemicicle per a superar el tràmit i accedir al govern d'Espanya.

Amb tot, en una situació tan excepcional com l'actual els terminis encara es podrien apurar més si s'habilitara el cap de setmana de manera extraordinària per a celebrar la investidura, amb segona votació diumenge, al límit màxim del termini infranquejable de dilluns 23.

Hi ha encara l'opció, remota però no impossible, que Sánchez decidira no presentar-se a la investidura per no haver-se assegurat els suports necessaris, com ja va fer l'expresident Mariano Rajoy el 2016.

Siga com siga, si no hi ha acord d'investidura i, per tant, el rei no hi proposa cap candidat, dissoldrà automàticament les cambres i convocarà noves eleccions que se celebraran el 10 de novembre, 47 dies després de la dissolució de les Corts. En aquesta ocasió la campanya electoral seria de només hui dies, perquè els partits pactaren reduir el termini en previsió de circumstàncies com les actuals.

També et pot interessar

stats