El Congrés confirma la suspensió dels diputats presos i envia JuntsxCat al Grup Mixt

El Senat ha fet el mateix amb Raül Romeva, però manté els 265 escons de la cambra.

Els diputats empresonats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, en una imatge d’arxiu
Els diputats empresonats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, en una imatge d’arxiu / Europa Press

La Mesa del Congrés ha certificat aquest dimarts la suspensió dels quatre diputats que estan en presó preventiva i s’ha reafirmat en la posició d’enviar els set parlamentaris de Junts per Catalunya (JuntsxCat) a l’heterogeni Grup Mixt.

Així ho ha decidit aquest dimarts l’òrgan de govern de la cambra, després de rebutjar els recursos que tant Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) com JuntsxCat van presentar contra la suspensió dels seus companys per no complir els requisits que estableix el reglament de la cambra per a formar grup propi. La mesa del Congrés s’ha reunit per segona vegada per a prendre una decisió definitiva sobre aquests recursos, resolució que ha rebut el suport del PSOE, PP i Ciutadans i que justifiquen amb l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha insistit aquest dimarts que la mesa ha comés una “extralimitació brutal” i “inèdita” en suspendre els seus companys aplicant la Llei. “Qui crega que això s’acaba ací s’equivoca”, ha avisat, confirmant que no descarten recórrer al Tribunal Constitucional i anar després fins i tot al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg.

Segons les normes de la cambra, poden crear grup els que tenen cinc diputats i superen almenys el 15% dels vots en totes les circumscripcions en les quals es van presentar, un llindar al qual JuntsxCat no ha arribat en tot Catalunya –es va quedar en el 12%. Així, compartirà a partir d’ara grup amb EH Bildu, Coalició Canària, Unió del Poble Navarrés, Compromís i el Partit Regionalista Càntabre. Previsiblement tindrà el càrrec de portaveu titular, almenys en aquest primer període de sessions, per ser el grup amb més nombre d’escons i de votants, segons han confirmat fonts parlamentàries.

El Senat suspén Romeva, però manté el nombre d’escons

D’altra banda, el Senat també ha confirmat la suspensió de Raül Romeva, el senador d’ERC que es troba en presó preventiva pel procés independentista de Catalunya. Tot i això, ha decidit no reduir el número de membres, que es manté en 265 senadors. Hi han votat a favor PSOE i PP, i en contra, el PNB. No s’alterarà el nombre de senadors necessari per a aconseguir ni la majoria absoluta ni les majories qualificades de dos terços o tres cinquens, així com la composició de la Diputació Permanent, que s’ha de constituir aquest mes per a la seua entrada en funcionament al juliol.

També et pot interessar

stats