Josep Martí, partidari d'una discriminació fiscal positiva per a qui invertisca en els pobles d'interior

El president de la Diputació de Castelló veu amb bons ulls la iniciativa de Puig de regular per llei del Fons de Cooperació Municipal.

El president de la Diputació de Castelló, Josep Martí, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres
El president de la Diputació de Castelló, Josep Martí, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres / @dipcas (Twitter)

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha tancat la ronda de reunions amb els presidents de les diputacions. Aquest dimecres era el torn del president de la de Castelló, Josep Martí. El despoblament rural que pateixen les comarques del nord ha sigut un dels eixos protagonistes de la trobada. En eixir, Martí ha destacat el bon clima de diàleg que hi ha entre les dues administracions i ha assegurat que existeix sintonia amb el president de la Generalitat pel que fa mesures que combaten el despoblament. 

Per exemple, una possible discriminació fiscal positiva de cara a les persones que inverteixen en els pobles xicotets. Tot i que no es una mesura que puga implementar-se des de la Diputació de Castelló o des del govern valencià, el president de la corporació ha ressaltat que sí que són responsables de traure el tema en l'agenda política. 

El dirigent provincial també li ha demanat a Puig que agilitze el màxim possible la implantació del pla contra l’exclusió financera en els municipis de l’interior valencians que pateixen problemes de despoblament. El projecte, que començarà previsiblement el 2020, consisteix a subvencionar la instal·lació de caixers automàtics i oficines d’atenció en termes municipals dels quals s’han retirat les entitats bancàries. A més, ha demanat que es potencie la contractació de brigades forestals rurals i que s'incentive que els funcionaris siguen residents al poble.

Suport al Fons de Cooperació Municipal i a la Comissió Mixta

El president de la Diputació de Castelló també s'ha mostrat d'acord amb les propostes del Consell sobre la regulació per llei del Fons de Cooperació Municipal i la creació d'una Comissió Mixta Consell-Ajuntaments. Martí ha traslladat a Puig suport a la iniciativa de desenvolupar estatutàriament el Fons de Cooperació Municipal perquè aquest instrument, que es va posar en marxa durant la passada legislatura per a dotar de fons als ajuntaments, es regule per llei. "Partim de l'autonomia municipal i confiem en la majoria d'edat dels municipis. Ells saben quines són les prioritats i necessitats", ha declarat Martí. 

També veu amb bons ulls la creació d'una comissió mixta entre la Diputació de Castelló i la Generalitat (igual que va acordar Puig amb el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón). Segons ha assegurat, aquest fòrum de cooperació forma part de la línia estratègica de col·laboració constant i contínua de la corporació provincial i l'Administració autonòmica. 

Aquest fons i la comissió mixta entre les diputacions provincials i el Consell són les dues noves figures a través de les quals hauria de passar qualsevol inversió municipal. 

Balanç positiu

Puig ha tancat amb Castelló les reunions amb els presidents de les diputacions que ha celebrat al llarg de la setmana. El president del Consell ha destacat la bona predisposició dels dirigents provincials i els ha agraït la voluntat que han mostrat per a "treballar junts i superar els problemes reals de la ciutadania. A més s'ha mostrat a favor d'ampliar el diàleg amb les corporacions.

Dilluns, Puig i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, acordaren regular per llei el Fons de Cooperació Municipal, una ferramenta que es va posar en marxa durant la legislatura anterior per a dotar de fons els ajuntaments. El dimarts, el cap del Consell es va reunir amb el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón i pactaren crear una comissió mixta permanent.

També et pot interessar

stats