El govern espanyol allarga els contractes de lloguer i limita les fiances, però no intervindrà en els preus

Pablo Iglesias adverteix que votaran en contra del decret si no s'hi inclou mesures per a abaixar el lloguer.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, i la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá
El ministre de Foment, José Luis Ábalos, i la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá / Angel Diaz (Efe)

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret de mesures urgents per al sector de l'habitatge que amplia el termini de pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de tres a cinc anys i limita les garanties addicionals a la fiança a un màxim de dues mensualitats. Aquestes mesures estaven contemplades en l'acord sobre els pressupostos generals de l'Estat signat entre el Govern d'Espanya i Podem.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, que ha presentat la norma, ha descartat que l'executiu espanyol intervinga en els preus, una de les reclamacions ineludibles de la formació morada. El secretari general, Pablo Iglesias, ha denunciat que s'està incomplint el pacte dels pressupostos i avança que votaran en contra del decret si el govern socialista no rectifica i hi inclou mesures per a abaixar el lloguer.

El decret aprovat aquest divendres inclou diverses mesures per a facilitar els acords entre els propietaris i els inquilins en el cas de renovació o millora de l'habitatge, i també estipula que les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte seran a càrrec de l'arrendador quan siga una persona jurídica.

Entre les mesures fiscals que s'estableixen amb l'aprovació del reial decret hi ha l'exempció de l'impost de transmissions patrimonials en la subscripció de contractes per a un ús estable de l'habitatge i l'eliminació de l'obligació de repercutir l'impost de béns immobles a l'arrendatari en el lloguer social.

Vicent Inglada, secretari general de la Unió de Consumidors d'Espanya, considera que la mesura "sí que ajudarà, però encara resten moltes coses per a fer”.

També et pot interessar

stats