Feijoó (PP) i Urkullu (PNB) es prenen la victòria amb prudència

El PP considera que el model Casado-Feijóo s’ha imposat al de Sánchez-Iglesias, mentre que el PSOE subratlla que es mantenen.

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i el lehendakari basc, Iñigo Urkullu
El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, i el lehendakari basc, Iñigo Urkullu / Lavandeira jr / Luis Tejido (Efe)

Els guanyadors de les eleccions a Galícia i el País Basc, Alberto Núñez Feijóo (PP) i Iñigo Urkullu (PNB), respectivament, s’han pres la victòria amb prudència. Els socialistes subratllen que es mantenen sense haver patit caigudes i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assumit la desfeta del seu partit en les dues comunitats autònomes. A Galícia el candidat del PP aconsegueix la quarta majoria absoluta, mentre que al País Basc, el PNB ix enfortit en traure tres escons més i Iñigo Urkullu podrà reeditar la coalició de govern amb els socialistes bascos. Bildu també creix en un parlament en què, per primera vegada, entren Ciutadans i Vox

El guanyador a la Xunta, el popular Alberto Núñez Feijóo, ha agraït la seua quarta majoria absoluta de tot cor. Representa la moderació, però aquesta victòria a Galícia contrasta amb els pobres resultats populars al País Basc, encara que els seus dirigents no ho veuen així. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha assegurat que el model de Pablo Casado i Alberto Núñez Feijóo “s’ha imposat” al model de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en les eleccions. En el cas del País Basc, ha afirmat que el PP ha “mirat al centre i la moderació” i ha afegit que el candidat de la coalició PP+Cs, Carlos Iturgaiz, ha de “liderar l’alternativa” al PNB.

El Partit Socialista ha deixat clar que continua al capdavant de l’esfera política, sense caigudes, després de patir el sorpasso a Galícia en favor del Bloc Nacionalista Gallec i, d’altra banda, guanyar escons al País Basc. El PSOE podrà formar coalició amb el PNB per a governar. El secretari d’organització, José Luis Ábalos, ha admés que els resultats obtinguts pels socialistes en les eleccions “no són bons, però no són els pitjors”, ja que van aconseguir sumar un escó en cadascuna de les comunitats. A més, ha recordat que a Euskadi “l’objectiu era contribuir a l’equilibri del govern de coalició i això s’ha confirmat”.

Ábalos s’ha referit també als mals resultats dels seus socis en l’àmbit nacional. “Per a Unides Podem ha sigut un canvi molt gran passar d’oposició a govern”, ha argumentat. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, sí que assumeix la desfeta i sosté que el seu partit ha de fer una profunda autocrítica. Però l’èxit electoral més gran es troba en el Bloc Nacionalista Gallec, que vol fer-se sentir, ara més que mai, en tot Espanya.

Puig felicita Feijóo i Urkullu i afirma que guanya l’estabilitat

El president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha felicitat els candidats a seguir com a presidents a Galícia i Euskadi, Alberto Núñez Feijóo (PP) i Iñigo Urkullu (PNB), pels resultats d’aquest diumenge, unes eleccions autonòmiques en les quals creu que guanya l’estabilitat i “es demostra la fortalesa de l’estat autonòmic”. El dirigent socialista ha posat en valor el resultat “acceptable” del seu partit en totes dues comunitats, amb manteniment del PSdeG a Galícia i un escó més per al PSE-EE a Euskadi, cosa que posa en valor el “gran esforç” que han realitzat en plena pandèmia. Però, més enllà de l’àmbit partidista, ha destacat la “relació molt estreta” que ha mantingut amb Feijóo i Urkullu durant la crisi sanitària.

En general, Puig creu que el 12J demostra que “hi ha hagut estabilitat en els governs, cosa que la ciutadania demana en aquestes circumstàncies”, per la qual cosa ho veu positiu. També ha cridat a afermar i consolidar l’Espanya autonòmica. Ha defensat així que a partir d’ara toca una acció “en favor de l’estabilitat i moderació” en totes dues comunitats i en la resta del país, alguna cosa que considera prioritari “per l’enorme responsabilitat de tots els actors polítics”.

També et pot interessar

stats