• Fran Ferri: “No podem garantir totes les prestacions sense que ens arriben els recursos de l'Estat”

  Notícies Política | l’ Horta | 11/09/2019 12:50
  Xavier Melero
  À Punt NTC

  Fes clic per a escoltar l'entrevista sencera amb Fran Ferri a 'Les notícies del matí'

  Les retallades sobrevolen novament els serveis públics valencians. Ho ha certificat aquest dimecres el síndic de Compromís, Fran Ferri, davant dels micròfons de Les notícies del matí, on ha responsabilitzat directament el govern central si aquesta possibilitat es materialitza. “Sense que ens arriben els recursos no podem garantir totes les prestacions”, ha sentenciat Ferri, qui ha recordat que l'Estat reté ara mateix més de 700 milions d'euros que estaven compromesos amb la Comunitat Valenciana i que encara no s'ha convocat el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ni s'ha pres cap mesura per a desbloquejar la situació. 

  El síndic de Compromís ha aclarit que la falta de pressupost pot afectar les polítiques que depenen de subvencions i ajudes, ja que estan lligades a la liquiditat que proporciona l'Estat. No quedarien afectades les prestacions directes, com les que es proporcionen en sanitat o educació. 

  Més encara, Ferri acusa el govern en funcions del PSOE d'estar emprant la transferència dels recursos autonòmics amb fins partidistes com a "mesura de pressió a les comunitats autònomes del PP, i Ciutadans, o amb presència de Podem, per a trobar una investidura fàcil”.

  Montero, "igual o pitjor" que Montoro

  “El culpable del problema que tindrem els valencians i les valencians en matèries socials és un govern central inoperant que ara està en mans del PSOE”, ha explicat Ferri, qui ha comparat la gestió dels recursos autonòmics i del CPFF amb la que feia el PP. "La inoperància de Sánchez i Montero és igual o pitjor que la de Montoro" assegura el síndic, qui ha assenyalat el camí per al govern valencià: "Haurem de continuar apretant". En aquest sentit, ha recordat que entre els compromisos del segon pacte del Botànic hi ha reclamar a l'Estat solucions transitòries mentre no es resolga el problema de l'infrafinançament.

  "Als valencians i les valencianes ens va la vida en el fet que el govern central es mulle per a resoldre el problema que som una comunitat autònoma estranyament infrafinançada i maltractada per un sistema que es va establir fa uns anys i està mal fet", ha dit Ferri. 

  El síndic de Compromís s'ha mostrat molt crític amb les afirmacions de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, qui aquest dimarts desvinculava al Senat els problemes financers del Consell i les possibles retallades dels recursos que encara no ha transferit l'Estat. "Sembla injust que els valencians i les valencianes hàgem que pagar perquè un govern, amb l’excusa que està en funcions, no aporta solucions als ciutadans”, ha insistit. També ha recordat que si s’aplica, les retallades afectarien una comunitat que parteix amb menys recursos que la mitjana per a proporcionar les seues prestacions per culpa del dèficit i el deute històric en finançament.

  En aquest escenari d'incertesa, Fran Ferri s'ha mostrat partidari de mantindre pressupostos expansius en polítiques socials, com els que el Consell va elaborar per al 2019, com a mesura de reivindicació de les partides que l'Estat garanteix a la ciutadania -cas de la dependència- però sobre les quals no aporta els recursos necessaris per a proporcionar-les. El síndic ha xifrat en més de 1.000 milions per a les arques públiques valencianes el cost d'aquestes partides.