La reivindicació del finançament just i la violència de gènere centren el discurs de Cap d'Any de Puig

El president de la Generalitat recorda a la ciutadania que treballaran perquè "ningú es quede al marge".

El president de la Generalitat pronuncia el discurs de Cap d'Any de 2018

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha pronunciat aquest dilluns el tradicional missatge de Cap d'Any des del Palau de la Generalitat. El cap del Consell ha qualificat 2019 com un any "decisiu" en un discurs marcat per la reflexió, l'autocrítica i els projectes de futur.

La violència de gènere ha centrat part del discurs del president. Puig ha demanat a la ciutadania “renovar el contracte social valencià” per tal d’evitar “respostes que menyspreen l'autonomia política o menyspreen el feminisme”, així com “respostes contra la igualtat real de la dona que ignoren el terrorisme masclista". Una plaga que ha definit com "el gran combat social del nostre temps”. “Davant la violència de gènere no es pot retrocedir ni un pas”, ha insistit.

L'altre pilar de la seua intervenció s'ha centrat en la reivindicació, una vegada més, de la necessitat del canvi del model de finançament i de rebre "inversions justes" per part de l'Estat. Com ha recordat, es tracta de reclamacions que ara, amb l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, han quedat "blindades".

Puig ha fet balanç de la legislatura i ha remarcat la necessitat que tenia la societat valenciana “d’alçar la hipoteca reputacional, fer fora la corrupció i la crispació”. Una fita que, en paraules del cap del Consell, ha convertit la societat valenciana en "un espai d'honradesa, diàleg i estabilitat".

Així mateix, en aquest balanç ha destacat que l'aprovació dels pressupostos autonòmics s'ha produït en un clima "d'enteniment i fraternitat". Per això, ha aprofitat per a agrair la bona entesa entre totes les formacions polítiques que han propiciat la fi dels copagaments, la recuperació de la sanitat universal o la gratuïtat dels llibres de text, entre d'altres.

En el seu missatge, el president del govern també ha fet autocrítica i ha admés que “encara queda molt per fer” perquè hi ha “massa joves que no tenen les oportunitats que es mereixen” especialment ara que "sorgeix la incertesa en sectors com el citrícola o l'automoció” i els ha volgut recordar que el Govern, estarà "al seu costat” perquè la Generalitat treballarà perquè "ningú es quede al marge", ha assegurat.

El president valencià veu l’escenari actual com una gran oportunitat per a convertir la Comunitat Valenciana en “una de les regions més innovadores, pròsperes i dinàmiques d'Europa”. Així mateix, també ha recordat que la solució del poble valencià naixerà del seu "esforç, del treball comú, d'estar units".

En aquest sentit, Puig ha reconegut sentir-se especialment orgullós de la solidaritat del poble valencià, fent menció a l’ajuda de “gent anònima” durant l’arribada de l’Aquarius i als mariners del pesquer Nuestra Madre Loreto de Santa Pola, als qui ha anomenat "els millors ambaixadors del poble valencià".

Reaccions dels grups parlamentaris

Les reaccions dels grups parlamentaris al missatge del president no s'han fet esperar. El Partit Popular i Ciutadans l'han criticat per falta d'autocrítica i Podem l'ha titllat d'autocomplaent. Compromís i el PSPV, en canvi, es mostren satisfets per les paraules del president.

Per a la síndica del Partit Popular, Isabel Bonig, el president “no ha parlat gens de les famílies valencianes, ni de l’agricultura valenciana, ni de la falta d’aigua” i ha passat per alt els seus problemes reals.

Des de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha posat en dubte la transparència de l’equip de govern: “Dir que és un govern que ha estat net de corrupció o de sospita de corrupció em pareix una gosadia".

César Jiménez, de Podem, ha qualificat les paraules de Puig com “discurs autocomplaent" i ha incidit que, tot i que amb aquest govern s’ha avançat, “ha faltat crítica i posicionament polític”.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha destacat el diàleg a les institucions públiques i ha dit que aquest diàleg "està amenaçat per formes que no entenen la democràcia d’aquesta manera, que entenen la democràcia com a imposició”.

La portaveu adjunta del PSPV, Rosa Peris, ha assegurat que “la recepta valenciana és una recepta d’èxit” que fins i tot altres comunitats admiren.

També et pot interessar

stats