Oriol Junqueras declara en el juí pel ‘procés’

La fiscalia sol·licita per a ell una pena de 25 anys de presó per un delicte de rebel·lió agreujada amb malversació.

Els principals líders d'ERC a les portes del Tribunal Suprem
Els principals líders d'ERC a les portes del Tribunal Suprem / Fernando Alvarado (Efe)

Després de les dues primeres jornades dedicades a les qüestions prèvies, aquest dijous comencen les declaracions dels acusats en el juí del procés sobiranista català. El primer a declarar serà l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras.

A la seu del Tribunal Suprem ha arribat a primera hora del matí una delegació d'ERC per a fer costat a Juqueras, encapçalada pel president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; el vicepresident, Pere Aragonès, i els diputats del Congrés, Joan Tardà i Gabriel Rufián. Ni Torrent ni Aragonès podran entrar a la sala per estar citats com a testimonis en el juí. 

La formació independentista té grans expectatives en la intervenció de Junqueras davant el tribunal, a jutjar per les paraules del president del Parlament de Catalunya que anticipa que "es llegirà en el llibres del futur".

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha citat les parts per a les 10:00 hores, després d'escoltar en la primera jornada del juí les al·legacions de les defenses i en la segona, la resposta de les acusacions.

La fiscalia començarà amb l’interrogatori de Junqueras, considerat entre tots els acusats el màxim responsable del cas, ja que l'expresident del Govern de Catalunya, Carles Puigdemont, està fugit a Bèlgica.

De fet, sol·licita per a ell una pena de 25 anys de presó per un delicte de rebel·lió agreujada amb malversació, mentre que l'Advocacia de l'Estat demana que el condemnen a 12 anys de presó per sedició i malversació.

Junqueras, en presó preventiva des del 2 de novembre de 2017, està considerat com el principal promotor del procés dins del govern autonòmic, i responsable últim de la preparació i execució del 1-O.

Pròximes declaracions

Després de la declaració de Junqueras, està prevista la de Joaquim Forn, exconseller d'Interior i, com a tal, màxim responsable dels Mossos durant els fets que es jutgen. El seu interrogatori podria ser també aquest dijous.

La llista prevista indica que, després de Forn, declararan, per aquest orde, els exconsellers de Presidència, Jordi Turull; de Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva; de Territori, Josep Rull; de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa; de Governació, Meritxell Borràs; de Justícia, Carles Mundó; i de Territori, Cultura i Empresa, Santi Vila.

Finalitzat el torn dels exconsellers, la Fiscalia vol interrogar l'expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i finalment l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. 

També et pot interessar

stats