Sánchez ofereix una oficina per a controlar l'acord de govern a Iglesias

El president en funcions proposa a Unides Podem "altes responsabilitats" en institucions fora del Consell de Ministres i els cita a una reunió dijous.

VÍDEO | Sánchez ofereix una oficina per a controlar l\'acord de govern a Iglesias
03 de setembre 2019 - 16:15

El president en funcions, Pedro Sánchez, ha oferit aquest dimarts a Unides Podem "altes responsabilitats" en institucions de l'Estat que complementen la tasca del Consell de Ministres i ha anunciat que es reunirà aquest dijous dia 5 amb la formació morada.

En un acte públic a l'estació de Chamartín de Madrid per a presentar el "programa comú progressista" amb què pretén desbloquejar la investidura, Sánchez ha anunciat una oficina de compliment de l'acord, si n'hi ha, que dependrà d'Hisenda. També proposa crear una comissió de seguiment al Congrés i al Senat, i un mecanisme per a reforçar les garanties amb la societat civil.

De moment, la negativa del PSOE a formar un govern de coalició manté bloquejada la negociació amb Unides Podem, a qui Sánchez ha oferit una tercera via, negociar un "programa comú progressista" per a evitar noves eleccions. 

Iglesias a Sánchez: "Ja hem acceptat prou humiliacions"

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha advertit al president en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ja ha suportat "suficients humiliacions". Ha recordat que a ell se li humilià en el moment en què se li vetà per a formar part d'un hipotètic govern de coalició. I a això Iglesias està disposat, però al que no ho està és al fet que "es deixe de costat als quasi quatre milions de votants" que es van decantar per Unides Podem en les eleccions.

Iglesias vol que Unides Podem entre en el govern "no tant per les butaques com per les competències", ja que aspiren a "canviar la vida de la gent". El líder de la formació morada ha demanat a Sánchez que "reflexione" si de veritat desitja la repetició electoral, perquè s'ha mostrat convençut que els espanyols passaran factura.

370 propostes progressistes i de centre

Sánchez ha donat a conéixer les 370 propostes progressistes i de centre que estan obertes a debat, i que presentarà tant a Unides Podem com a la resta de partits per a aconseguir els suports que garantisquen la investidura. Entre les mesures, destaca la limitació del preu del lloguer, la gratuïtat de les guarderies, l'augment dels impostos a les rendes més altes, propostes per a combatre la contaminació i la negativa a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. 

Pablo Iglesias ja ha dit que estudiaran el document i que, en principi, els pareix bé. De totes maneres, ha indicat que un acord de govern implica parlar de programa "però també dels equips per a aplicar-lo".

També et pot interessar

stats