Les Corts aproven la llei valenciana de serveis socials
La norma dona la consideració de serveis essencials i d'interés general als serveis socials, al mateix nivell que l'educació i la sanitat.
El ple de les Corts ha aprovat, amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem, l’abstenció de Ciutadans, i el rebuig del PP, la llei valenciana de serveis socials, que busca blindar els drets socials com a essencials i d’interés general. La norma s’ha aprovat amb una àmplia majoria, malgrat les crítiques del PP per “irregularitats” en la tramitació.
En un hemicicle amb 89 diputats assistents, la llei ha obtingut 59 vots a favor, 30 en contra i 8 abstencions. La llei dóna la consideració de serveis essencials i d'interés general als serveis socials, al mateix nivell que l'educació i la sanitat. Això significa, en la pràctica, que els serveis socials estaran blindats i garantits amb dotació pressupostària.
Entre les novetats principals, la norma regula tant l'atenció primària com la de caràcter residencial i inclou la creació de l'Institut Valencià de Formació, Qualitat i Recerca en Serveis Socials per a promoure la qualitat en els serveis, prestacions i recursos humans de la xarxa pública.
El passat divendres, les Corts van aprovar les 57 esmenes de la normativa que s'havien de tornar a votar, així com l'articulat d'aquesta, després que el PPCV avisara que estudia portar-la al Tribunal Constitucional per vulneració de drets en la tramitació.
El PP denúncia “irregularitats”
Abans del començament de la sessió plenària, el diputat popular José Juan Zaplana ha explicat que el seu grup ha presentat un recurs de reposició davant la Mesa de les Corts per les “irregularitats” comeses en el procediment. El portaveu del PP ha censurat la “improvisació, les presses i la precipitació” que té l’executiu perquè s’aprove. A més, ha advertit que si la Mesa de les Corts no ho estima de manera total, presentaran un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional per la “falta de transparència en la tramitació d’aquesta llei”.
Per la seua banda, la diputada del Partit Popular Sagrario Sánchez considera que aquesta llei és “important i fonamental”, però millorable en molts aspectes, com el fet que les competències “les té la Generalitat però la càrrega financera és de les diputacions i els ajuntaments”.
Debat parlamentari
Durant el debat parlamentari, el diputat de Ciutadans Antonio Woodward ha indicat que la norma “no és inclusiva per a tots” i “costarà posar-la en marxa”. No obstant això, des de Podem, Jordi Alamán ha assenyalat que aquest projecte aprofundeix en uns serveis “pròxims i inclusius” i estructura un sistema que “dota de drets i garanties la ciutadania i de múscul, al sector”.
Des del grup de Compromís, Mónica Álvaro ha destacat que amb aquesta norma es “tanca la finestra d’una llei que estava obsoleta i era caritativa” i s’obri “una porta que atorga drets intocables a les persones”. Al seu parer, és la millor llei que han aprovat les Corts perquè és “universal, accessible i inclusiva”. Així mateix, la socialista Concha Andrés ha valorat que es tracta d’un text “garantista de drets fonamentals” tant per als nascuts a la Comunitat Valenciana com per als nouvinguts. “Aquesta llei valora la diversitat com a part del quotidià i reconeix la dignitat de totes les persones”, ha manifestat.