Ximo Puig: "Les ajudes han d'anar més enllà, cal reconstruir la comarca"

27 min.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat aquest dilluns que les ajudes per a la comarca del Baix Segura "han d'anar més enllà" perquè cal "reconstruir" la comarca. Puig ha fet aquestes declaracions en el marc de l'entrevista a Les notícies del matí, on ha dit que ha pogut sentir "la tristor i incertesa" dels veïns del Baix Segura durant la seua visita a la zona, la més afectada de la Comunitat Valenciana per l'episodi de pluges. El president de la Generalitat ha dit que aquest divendres, en un ple del Consell que se celebrarà a Oriola, es posarà en marxa un decret d'emergència per a fer front als punts més urgents, com ara l'habitatge de les persones afectades o rellançar la comarca.

"El Baix Segura té un gran potencial de futur; estem parlant de l'horta d'Europa", ha assenyalat Puig. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha assegurat que la disposició de les diferents institucions és positiva, com ara la del govern central, i que espera que totes les administracions facen el seu paper per a ajudar a la ciutadania. "Sabíem que hem d'estar al costat de les persones", ha afirmat.

Puig també ha destacat la solidaritat de la ciutadania valenciana aquests dies, agraint la col·laboració i ajuda, tant de persones anònimes com de les diferents administracions i serveis implicats, indicant que hi ha hagut una coordinació "harmònica". Sobre les possibilitats de reconstrucció i quant de temps es pot tardar a tornar a la normalitat, Ximo Puig ha comentat que en alguns casos "costarà molt de temps".

Respostes específiques a l'infrafinançament

Sobre la reunió que Ximo Puig mantindrà aquest dilluns amb la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, el cap del Consell ha assenyalat que aprofitarà l'ocasió per a posar damunt la taula el ventall de reivindicacions valencianes, com ara respostes específiques a l'infrafinaçament que pateix la Comunitat Valenciana. "Som la comunitat autònoma pitjor finançada", ha insistit.

Així mateix, Puig ha reclamat un acord per a la formació d'un govern central que evite noves eleccions, perquè és una possibilitat que "no convé ni a la societat valenciana, ni a la espanyola". Entre els reptes urgents que creu que cal abordar són la reforma del finançament autonòmic i pal·liar en profunditat les conseqüències en la població de la crisi econòmica. "És fonamental arribar a un acord sobre el què", ha afegit.

stats