El Consell estudia compensar econòmicament els veïns de Pinedo per les molèsties de la depuradora

La setmana passada, les 18 famílies afectades demanaren que s'executara una sentència judicial del 2016.

La depuradora de Pinedo, en una imatge d'arxiu
La depuradora de Pinedo, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La possibilitat de compensar econòmicament el veïnat de Pinedo per les molèsties ocasionades per la depuradora és una possibilitat que cobra força després de la sentència que obliga a tancar-la per falta de permisos. El Tribunal Superior de Justícia ha donat deu dies a l'Ajuntament de València i a la Conselleria de Medi Ambient perquè expliquen com duran a terme el tancament. A més, les dues administracions tenen un marge de cinc dies per a interposar-hi un recurs de reposició.

La sala contenciosa administrativa demana que es descriguen les mesures adoptades per a executar la sentència judicial que obliga a tancar la tercera fase de la depuradora de Pinedo. La setmana passada, les dihuit famílies afectades demanaren que s'executara la sentència que havia dictat el 2016 el Tribunal Superior de Justícia, la qual implica deixar sense funcionament la depuradora que dona servei a València i a l'àrea metropolitana, una població de més d'un milió i mig de persones.

El regidor del Cicle Integral de l’Aigua, Vicent Sarrià, ha assegurat que, si el jutjat demanara executar la sentència, resultaria impossible “per les conseqüències mediambientals que tindria”. Així, l'ajuntament i la Generalitat consideren que el tancament de Pinedo seria un desastre mediambiental, i l'àrea de Medi Ambient ja treballa per a regularitzar la situació de la depuradora. De fet, ha anunciat que invertirà 25 milions d'euros per a millorar les instal·lacions i reduir l'impacte en el veïnat.

Compensació al veïnat

Mentre no hi haja una compensació per la pèrdua patrimonial que han patit durant quaranta anys, les famílies afectades confirmen que mantindran la seua petició d'execució de la sentència ferma del tribunal valencià. "Les 18 famílies no carregarem la merda de tota la ciutat. Solament amb la compensació del valor de la pèrdua patrimonial, començaríem a negociar", va apuntar la setmana passada un de portaveus dels veïns, Jaume Chornet.

Per la seua banda, Sarrià ha indicat que encara que correspon a la Conselleria, seria interessant buscar fórmules que compensaren els habitants per les molèsties que porten patint i, sobretot, “que garantisquen que puguen viure en un entorn més segur i més agradable mediambientalment”.

També et pot interessar

stats