Els MIR valencians inicien una vaga indefinida per a reivindicar equiparacions laborals

El sindicat mèdic CESM ha denunciat públicament que el col·lectiu ha rebut amenaces i coaccions per part de la Conselleria de Sanitat.

Concentració a la porta de la Facultat de Medicina de la Universitat de València

Els metges interns residents de la Comunitat Valenciana, els MIR, han iniciat una vaga indefinida per a reivindicar un millor salari i una jornada laboral i de descansos equiparada a la dels metges adjunts. Des de les 8:00 hores s'han concentrat davant de l'Hospital Clínic de València per a demanar una millora dels drets del col·lectiu.

El sindicat mèdic CESM ha anunciat que manté la convocatòria i ha denunciat públicament les amenaces i coaccions que ha rebut el col·lectiu per part de la Conselleria de Sanitat. En un comunicat assenyalen que han presentat al jutjat una denúncia contra la directora general de Recursos Humans de la Conselleria per “haver dictat instruccions d’atemorir els residents amb conseqüències personals en el cas de sumar-s’hi”.

En el text, el sindicat també ha instat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que assumisca el control de la situació d’aquest problema “per la incapacitat de la consellera de Sanitat per a abordar la solució a aquest conflicte mitjançant el diàleg i la negociació”.

Per la seua part, el departament que dirigeix Ana Barceló considera que aquest és un assumpte estatal i ja han reclamat al Ministeri mesures generals. A més, Barceló assenyala que “quasi totes les reivindicacions dels MIR a la Comunitat Valenciana ja s’apliquen”.

No obstant això, el portaveu de l'Associació MIR Espanya (AME), Enrique Cuñat, ha assegurat en Les notícies del matí que la situació del col·lectiu és molt precària. Cuñat creu que "la Sanitat està sota mínims", cosa que ha fet que en els últims anys s'haja perpetuat un sistema en què "els residents acabaven deixant la part formativa del contracte per a centrar-se a cobrir les àrees assistencials on hi ha més falta de metges, com poden ser les urgències". Aquesta situació, segons Enrique Cuñat afecta negativament en la qualitat de l'atenció que es dona als pacients.

A més de la vaga, es mantenen les concentracions d’aquest dimecres a les 19.00 hores en la plaça major de Castelló, al carrer Misser Mascó (al costat de la seu de la Conselleria de Sanitat) a València i al carrer Girona d’Alacant.

Reivindicacions dels MIR

A més de demanar que es respecten els seus drets, fan aquesta vaga, també de serveis, per a demanar una sèrie de drets que, en el sector, consideren imprescindibles per a continuar treballant amb unes condicions dignes. Les principals demandes són:

  • Lliurança de totes les guàrdies
  • Descans intersetmanal ininterromput de 36 hores
  • Equiparació salarial entre comunitats autònomes
  • Límit de cinc guàrdies obligatòries al mes
  • Abonament de les dietes
  • Supervisió directa obligatòria dels residents de primer any
  • Presència mínima d'un adjunt cada quatre residents
  • No cobrir incapacitats temporals, permisos i absències amb altres MIR
  • Creació d'un òrgan supervisor de les condicions laborals dels MIR
  • Cobrament del 100% de la incapacitat temporal des del principi
  • Reconeixement de l'hora diària de conciliació familiar

També et pot interessar

stats