La FAO declara patrimoni agrícola mundial el regadiu històric de l’horta de València

L’organisme de l'ONU valora la configuració d’un paisatge únic i la vinculació amb la cultura agrícola que ha generat des de temps àrabs.

VÍDEO | La FAO declara patrimoni agrícola mundial el regadiu històric de l’horta de València
26 de novembre 2019 - 23:11

El regadiu històric de l’horta de València és un sistema important del patrimoni agrícola mundial (SIPAM) perquè estableix un vincle entre l’àmbit rural i l'urbà i per vincular la cultura agrícola i la hidràulica des de temps àrabs fins l’actualitat. Aquests són alguns dels valors que ha trobat l’Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) en el sistema de regadiu tradicional per a atorgar aquesta declaració. 

A més, altres dels aspectes en què la FAO ha fonamentat la seua declaració és que el sistema de regadiu tradicional ha configurat un paisatge únic a l'horta de València i l'Albufera. L’organisme depenent de les Nacions Unides ha dictat aquesta declaració a instàncies de l'Ajuntament de València, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i altres institucions, amb el suport del Ministeri d’Agricultura, que va presentar la candidatura. 

Concretament, la declaració de la FAO fa referència a la xarxa de reg que s'estén per l'àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i de dotzenes de municipis del nord, oest i sud de la capital. Con han destacat des del Ministeri d’Agricultura, “el particular paisatge de l’horta, integrat per camps de cultiu, canals d'aigua, camins rurals i edificis tradicionals (barraques i alqueries) i també pel parc natural de l'Albufera, ha estat conformat per un sistema d'irrigació que es proveeix del riu Túria i que té les seues arrels en l'herència àrab. Un sistema de regadius que ha anat dissenyant-se durant segles. Des del riu Túria, s'estén un sistema de sèquies de reg, originalment dissenyat en l'època medieval, que flueix per gravetat”.

Respecte a les qualitats del parc natural de l’Albufera derivades del sistema de regadiu tradicional, es troben el cultiu de l’arròs o la pesca artesanal tradicional que configuren “un sistema viu i vulnerable”. Així mateix, la gestió tradicional de l’aigua que permet aquest sistema centenari contribueix a estabilitzar el subministrament i l'ús de l'aigua, que s'ha adaptat a les noves tendències de desenvolupament sostenible. 

D'acord amb aquest argument de la FAO, el regadiu tradicional contribueix a l’Agenda de Desenvolupament Sostenible, en particular als objectius 2 (fam zero) i 6 (aigua neta i sanejament), ja que mitiga i preveu el canvi climàtic i permet l’ús continu del territori agrícola sense esgotament o perjuís.

Aquesta declaració del sistema de regadiu és el quart reconeixement SIPAM que rep Espanya, que a més ha sigut pionera a Europa a obtindre el primer l’any 2017. Se suma així als reconeixements que ja han obtingut la vall salada d’Añana (Àlaba), la pansa de la Axarquía (Màlaga) i les oliveres mil·lenàries del Sènia (a Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana).

Ribó espera que el reconeixement revaloritze i protegisca l'Horta

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat a Les notícies del migdia la seua satisfacció per aquest reconeixement que "només tenen uns 50 sistemes de protecció agrària en tot el món".  Encara que la declaració "no té un valor legal directe" quant a protecció, sí que fa, segons l'alcalde, que "l'Horta es revaloritze i tinga un pes en l'àmbit mundial perquè a ningú se li ocórrega agredir-la".

Cal més protecció

Des de l’associació Per l’Horta, la declaració del regadiu tradicional l’horta com a Sipam per part de la FAO és una bona notícia, i confien que siga un pas més per a la protecció d’aquest espai. A pesar d’admetre que la salut de l’horta "ha millorat respecte a fa deu o quinze anys", gràcies a mesures com l’aprovació de la llei de l’horta, insisteixen que encara calen "mesures que la protegisquen de les grans infraestructures, com el projecte d’AVE a Barcelona, els PGOU com el d’Alboraia, que acabarà amb molta zona d’horta, o la falta de relleu generacional dels agricultors”, tal com ha detallat en 20 h NTC Marc Ferri, de l’associació Per l’Horta. 

Així mateix, Ferri ha afegit que, per a salvaguardar l’horta, també caldrien iniciatives per a conscienciar els consumidors dels beneficis de consumir productes de proximitat, cultivats a l’horta.

També et pot interessar

stats