La Unió qualifica la campanya de cítrics 2018-2019 com la pitjor de la història recent

L'organització agrària denuncia que els productors de cítrics han deixat d'ingressar 279 milions d'euros respecte a la campanya anterior.

Imatge d'arxiu d'unes taronges
Imatge d'arxiu d'unes taronges / Cocoparisienne (Pixabay)

La Unió de Llauradors denuncia que els productors de cítrics han deixat d'ingressar 279 milions d'uros respecte de la campanya anterior, un descens del 32% que l'organització considera "descoratjador" per a la producció d'enguany. Els temporals de la tardor, una caiguda generalitzada dels preus i la pressió de les importacions de tercers països han condicionat una campanya que ha perllongat la tendència en negatiu de l'activitat citrícola del període 2017-2018, quan la pujada dels preus no va compensar la caiguda de la producció. 

Un descens del 26% dels preus per als productors

Ara, però, han caigut tant la producció com els preus, arrosegant els ingressos. La Unió destaca que tots els grups de cítrics han experimentat un descens de les cotitzacions en origen, cosa que ha motivat una caiguda mitjana dels preus que perceben els productors un 26% per davall de la campanya 2017-2018 (en mandarines, un 30% i en taronges, un 39% més baixos).

Vora 300 milions menys d'ingressos 

Així les coses, els ingressos en taronges han caigut en 151 milions (40%), 114 milions en mandarines (30%) i 13 milions en llimes (12%). De 874 milions d'ingressos per la venda de cítrics en la campanya 2017-2018 se n'haurien passat només 595 en aquesta.

A aquestes xifres cal sumar la producció perduda que no s'ha pogut comercialitzar com a conseqüència de les pluges torrencials d'octubre i novembre, i per la saturació dels mercats a causa de les importacions, que la Unió estima en 700.000 tones, prop de la sisena part de la producció total. L'organització agrària també ha destacat que només una xicoteta part -vora 12.000 tones- ha entrat en el mecanisme de retirada del Ministeri d'Agricultura destinat a amortir les pèrdues.  

Crítiques a les ajudes

La Unió de Llauradors també s'ha mostrat molt crítrica amb les mesures de correcció i ajuda que han pres les diferents administracions. Segons el seu diagnòstic, els avals del govern central només generen més endeutament, la retirada de fruita es va quedar al 57% del que estava pactat i les ajudes de la Generalitat són de "mínims" i encara es desconeix quan es resoldran. 

Pel que fa a la situació fitosanitària, la Unió també ha destacat que el 72% de les plagues de quarantena que es van detectar en 2018 tingueren l'origen en quatre països -l'Argentina, el Brasil, l'Uruguai i  Sud-àfrica- i què els tres primers pertanyen a l'àrea Mercosur, amb què la UE acaba de signar un acord comercial que l'organització considera lesiu per als interessos dels productors valencians.

També et pot interessar

stats