Celaá explica la reforma educativa en la Conferència Sectorial

El conseller Vicent Marzà demana que es deixe de donar diners públics a centres que segreguen per sexe.

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá
La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá / Arxiu

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, dona a conéixer aquest dimecres els punts principals de la seua reforma educativa en la Conferència Sectorial, a l'endemà d'aprovar el Consell Escolar de l'Estat 122 esmenes a l'avantprojecte de la llei orgànica d'educació.

Celaá explicarà a les comunitats autònomes aquest avantprojecte de llei orgànica al qual el Consell de Ministres va donar el vistiplau el 14 de desembre.

Segons ha explicat Celaá amb anterioritat, el text preparat pel Ministeri d'Educació vol modificar els aspectes més controvertits que la Lomce del PP del 2013 va incorporar a la LOE socialista del 2006, i per això elimina l'obligació de cursar una matèria alternativa a la religió i la seua qualificació no es tindrà en compte en el càlcul de la nota mitjana per als processos d'accés a la universitat o d'obtenció de beques.

A més, inclou l'assignatura d'Educació en Valors Cívics i Ètics en cursos de Primària i Secundària, i que tractarà el coneixement i respecte dels drets humans i de la infància i la igualtat entre homes i dones. A més, desapareix la divisió que feia la Lomce de les assignatures en troncals, específiques i de lliure configuració en Primària i Secundària.

Una altra de les mesures que contempla és l'equiparació dels continguts docents en el territori nacional, amb un currículum dissenyat pel Govern i la docència en castellà en les comunitats que tinguen llengua cooficial, almenys d'un 55 per cent, i d'un 65 en les que no en tinguen.

Les administracions educatives fixaran la proporció de l'ús de la llengua castellana i la llengua cooficial com a llengua vehicular, així com les matèries que s'hagen d'impartir en cadascuna, i poden fer-ho de forma heterogènia en el seu territori.

Quant al batxillerat, continuarà sent de dos anys però els estudiants que hagen acabat el primer curs amb més de dues assignatures suspeses no hauran de repetir el curs, sinó les matèries pendents. Es preveu la possibilitat d'obtindre el títol de batxillerat per compensació, és a dir, en el cas de superar totes les matèries excepte una.

Marzà censura la separació de xiquets i xiquetes "en el segle XXI"

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, s'ha traslladat a Madrid per a estar present en aquesta cita amb els seus homòlegs autonòmics. Allí ha demanat que es deixe de finançar amb diners públics els centres educatius que segreguen per sexe. "No podem estar parlant d'igualtat i després separar els xiquets i les xiquetes del segle XXI. Hem de fer passos valents amb la llei per a blindar la coeducació real als centres educatius", ha valorat a À Punt NTC abans de la conferència. A més, el conseller ha manifestat que s'ha d'aconseguir la gratuïtat dels dos anys, "i també avançar en la formació professional perquè siga més flexible, innovadora i que estiga més descentralitzada per a millorar l'oferta".

També et pot interessar

stats