La fiscalia prioritza la hipòtesi d'un origen accidental de l'incendi de Notre-Dame

El foc ha destruït dos terços de l'edifici, incloses la part de la coberta superior i l'agulla de 93 metres que coronava el transsepte.

Primeres imatges de l'interior de Notre-Dame (Reuters)

Les autoritats franceses prioritzen la hipòtesi d'un origen accidental de l'incendi que va devastar durant hores la catedral de Notre-Dame, i els investigadors han començat ja a interrogar als testimonis.

"Res ara com ara va en la línia d'un acte voluntari", ha destacat en declaracions a la premsa el fiscal de París, Rémi Heitz, que és el responsable de la investigació

Els bombers han donat per extingit aquest dimarts al matí  l'incendi a la catedral de Notre-Dame de París que ha destruït dos terços de l'edifici, incloses la part de la coberta superior i l'agulla de 93 metres que coronava el transsepte.

La Fiscalia de París ha obert una investigació per "destrucció involuntària per incendi" per a determinar-ne les causes. El foc es va original aquest dilluns de vesprada al voltant de l'agulla que estava sent restaurada. Les persones que estaven a l'interior han estat desallotjates ràpidament i no s'ha de lamentar cap víctima. 

Commoció a França 

El president de la República Emmanuel Macron ha anunciat que a partir d'aquest dimarts s'obrirà una recol·lecta per a finançar les obres de reconstrucció. La Unesco també hi participarà, donat que Notre-Dame és Patrimoni de la Humanitat.

Els bombers asseguren que l'estructura del temple s'ha pogut salvar. A més, s'han salvat algunes relíquies de la cristiandat, com ara la corona d'espines de Jesucrist. No obstant això, alguns dels retaules, de gran valor artístic, s'han perdut per a sempre.

França continua commoguda per la destrossa d'aquest edifici, icona de la capital, de l'art gòtic i del turisme, ja que rep 13 milions de visitants cada any. 

Una pèrdua per a tota la humanitat

L'incendi de la catedral de Notre-Dame de París és una pèrdua, no només per als francesos, sinó per a tota la humanitat. Així ho ha assenyalat en Les notícies del matí Salvador Vila, arquitecte i responsable de les obres de la catedral de València. L'especialista ha assenyalat que malgrat el que ha succeït, l'esforç dels bombers ha evitat que el foc haja acabat amb altres estructures bàsiques per al manteniment de la construcció.

Sobre les causes, l'arquitecte ha comentat que els treballs de restauració i l'ús de maquinària podrien haver provocat l'incendi, però ha assenyalat que la investigació haurà de ser la que n'aclarisca els motius. Pel que fa als danys, Salvador Vila ha dit que sembla que la coberta ha desaparegut, però que part de les voltes que s'han mantingut han evitat que el foc afecte les parts baixes de la catedral. A pesar d'això, ha assegurat que "hi ha molta bellesa que s'ha hagut de veure afectada d'alguna manera". 

Pel que fa a la reconstrucció dels desperfectes, l'especialista confia que, d'ací a uns anys, siga una realitat. "La humanitat s'hi bolcarà, perquè és un símbol; és una de les catedrals més importants del gòtic mundial", ha indicat. També en Les notícies del matí, l'ambaixador d'Espanya a la UNESCO, Andrés Perelló, confia que aquesta joia del gòtic puga recuperar la seua esplendor. "Estarem en el que faça falta i ajudarem; és un testimoni de la història", ha afegit.

També et pot interessar

stats