El 40% de la població valenciana viu en municipis on la incidència per coronavirus ja és de risc alt o extrem
Tot el País Valencià compleix tres requisits epidemiològics i està a punt de sumar dos indicadors per a escalar fins al nivell d’alerta 3.
Sense fre. La situació epidemiològica es deteriora a la carrera i l’assistencial en pateix automàticament les conseqüències. En aquests moments, la Comunitat Valenciana ja frega el nivell 3 de risc alt per coronavirus: el grau roig de la guia per al control de la pandèmia, que el Consell Interterritorial de Sanitat va aprovar dijous per a tot Espanya.
Segons aquest document, que la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha fet immediatament seu, tot el País Valencià compleix ara mateix tres requisits epidemiològics i està a punt de sumar també dos indicadors assistencials per a escalar definitivament des de l’actual nivell d’alerta 2 fins al nivell alt o 3.
Això és desprén de les últimes dades que el Ministeri de Sanitat va publicar divendres, la vespra del confinament nocturn decretat per la Generalitat. Segons les xifres del Ministeri consolidades fins a les 14:00 hores del 23 d’octubre, en el cas valencià la incidència acumulada durant els últims 14 dies (153,16), la incidència acumulada durant els últims 7 dies (79,84) i la taxa de positivitat (13,23 %) ja han superat el llindar del nivell 3.
La velocitat de propagació és de l’1,27, i pujant
Això pel que fa a la transmissió de la malaltia. Si ens fixem en els indicadors assistencials, divendres les xifres també estaven a punt de travessar aquesta barrera. Tant l’ocupació de llits hospitalaris per malalts de Covid-19 (7,62%) com la de llits UCI (12,97%) estaven a només dos punts de la frontera del risc alt (més de 10% en ocupació de llits i més del 15% d’UCI). I les dades conegudes després no conviden en cap cas a l’optimisme. Només dissabte es van comptabilitzar 1.609 contagis més i l’índex bàsic de reproducció del virus (R0), la velocitat de propagació, “és d'1,27 amb tendència ascendent", tal com reconeix la resolució del confinament nocturn publicada en el DOGV. A falta de conéixer l’actualització completa del que ha passat durant el cap de setmana, en el semàfor valencià del coronavirus ja domina el roig.
Si el marc general és preocupant, les dades a nivell municipal ho són encara més. Ara mateix, uns dos milions de valencians i valencianes, el 40% de la població, viu en municipis amb una incidència acumulada (IA) superior a 150 contagis per cada 100.000 persones. El pitjor escenari es presenta en les 10 localitats de més de 10.000 habitants que registren una IA que sobrepassa els 250, un dels indicadors del nivell 4 o risc extrem. És el cas, entre altres, d’Elda, Carlet, Requena, Burjassot i Ontinyent.
Un esglaó més avall, però amb taxes d’incidència pròpies del nivel 3 o risc alt, apareixen uns altres 25 municipals de més de 10.000 habitants, entre els quals hi ha València, Elx, Alzira, Sagunt, Petrer, Crevillent, Alginet, Alfafar, Puçol i Vinaròs. La llista ve a ratificar que el virus continua ben arrelat, sobretot a les comarques del Baix Segura, el Baix Vinalopó i el Vinalopó Mitjà, la Ribera i l’Horta.
El nivell 3 en què està a punt d’endinsar-se el País Valencià suposa que hi ha transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari. Ho diu la guia aprovada per la Interterritorial i que el mateix president del govern espanyol va reivindicar ahir, durant la compareixença per a donar compte de la declaració de l’estat d’alarma. Un escenari, el del risc alt, que les autoritats poden declarar en tot el territori valencià en conjunt, o només en alguns departaments de salut o municipis, segons ha advertit la consellera Barceló.
De moment, alguna de les mesures que ja estan en vigor en totes les comarques en el marc del confinament nocturn són pròpies d’aquest nivell 3: la mateixa restricció de moviments entre la mitjanit i les 06:00 del matí, la limitació a 6 persones en reunions públiques i privades, el tancament avançat de locals i la recomanació d’evitar activitats socials i familiars que no siguen imprescindibles. Està per veure si tot això serà suficient per a contindre la vertiginosa escalada del virus a l'octubre i que el mapa de la malaltia perda intensitat i llustre.